Veilig Amsterdam


: Eerste Keurmerkster Belgiëplein: 'Open is veiliger'

Keurmerk Veilig Ondernemen


* Keurmerk Veilig Ondernemen

*

12 februari 2008

'Open is veiliger', zegt stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (Economie) over zijn tocht langs de ondernemers op het Belgiëplein: 'zo kunnen voorbijgangers de politie bellen als je winkel bezoek krijgt van agressievelingen of overvallers'.

Winkelruiten dichtplakken komt voor, maar is juist gevaarlijk, merkt hij op. Een andere tip: de kassa omdraaien; het is niet goed als voorbijgangers van buitenaf de potentiële buit in de kassa-la kunnen aanschouwen, zoals hier en daar gebeurde.

Dertig ondernemers nam Paulus de Wilt mee naar de Rabobank, waar zij de eerste Keurmerkster voor veilig ondernemen (KVO) kregen, ter toets van schoon, heel en veilig. De ondernemers plakken de ster op de hoogte van 180 cm, zodat zij de politie de lengte van de dader kunnen melden: langer of korter dan de hoogte van de ster.

Het geringe contact tussen de ondernemers verrast De Wilt; ook na sluitingstijd praten zij zelden gezamenlijk een uurtje na. De Wilt stelt voor dat de ondernemers webcams en microfoons plaatsen, zoals babyfoons, zodat zij als buren elkaar aan het werk kunnen zien (en horen).

Het is goed dat het plein per fiets bereikbaar is, want de ondernemers hebben veel klanten die op de fiets komen, constateert de stadsdeelwethouder met een blik op het plein dat vol fietsen staat. De steruitreiking is de bekroning van de intensieve samenwerking tussen hoofdbedrijfschap detailhandel, stadsdeel, winkeliersvereniging, politie, brandweer en de vastgoedeigenaar ING. Voorzitter Vermeer (Hoofdbedrijfschap detailhandel) reikte de ster uit. Op naar de tweede ster, is het devies van De Wilt.