Politie Groningen

Dinsdag 12 februari 2008

Provincie Groningen, 12-02-2008

Midwolda: 15 zaken opgelost

De politie heeft de afgelopen weken vijf personen uit Midwolda (16, 16 en 21 jaar), Assen (16) en Bellingwolde (25) aangehouden. De verdachten zijn verantwoordelijk voor diverse strafbare feiten in de gemeente Scheemda. Met de aanhoudingen zijn 15 zaken opgelost. Het gaat om diefstal, heling en vernieling. Zo stal men in de periode van november en december 2007 onder andere kleding uit kleedkamers van voetbalclubs in Scheemda en Oostwold. Daarnaast pleegde de groep in diezelfde periode vernielingen bij een seniorencomplex in Midwolda. Een groot deel van de gestolen goederen is terug bij de rechtmatige eigenaren. De politie heeft het einddossier naar justitie gestuurd.

Hoogezand: gereedschappen gestolen

Bij een inbraak in een opslagcontainer aan de Abramskade in Hoogezand, hebben dieven diverse gereedschappen gestolen. Het gaat deels om specialistisch gereedschap voor grondleidingen. De waarde van de goederen wordt geschat op enkele tienduizenden euros. De inbraak vond plaats tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen. De eigenaar van de goederen, een aannemingsbedrijf uit Tricht, heeft maandag aangifte bij de politie gedaan.

Stadskanaal: lantaarnpalen vernield

Een energieleverancier heeft maandag aangifte gedaan van vernieling van straatlantaarns in Stadskanaal. Tussen zaterdag en zondag werden in de Vlaanderenlaan twee lantaarns opengemaakt en werd kortsluiting veroorzaakt. Ook op andere plekken in Stadskanaal werden lantaarnpalen onklaar gemaakt. De politie doet onderzoek.

Westerbroek: chauffeur verliest scheepvaartonderdeel

Een 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Noordbroek heeft maandagmorgen een scheepvaartonderdeel van vierduizend kilogram verloren. De man reed op een rotonde van de Rijksweg West en Waterhuizen toen het voorwerp plotseling van zijn aanhangwagen rolde. Hierdoor ontstond schade aan het wegdek. Ook het voertuig van een stilstaande automobilist uit Eelde (38) raakte beschadigd. Vermoedelijk heeft de lading niet goed vastgezeten en is het op de rotonde losgeschoten. De politie maakt proces-verbaal op tegen de vrachtwagenbestuurder.

Veendam/Grijpskerk: combinaties te zwaar

Een 55-jarige vrachtwagenchauffeur uit Eexterzandvoort is maandagmiddag bekeurd omdat zijn vrachtwagencombinatie te zwaar beladen was. Agenten zagen de man rijden op de N33 bij Veendam en spraken hem aan omdat zijn kentekenplaat niet zichtbaar was. Bij de weging bleek de combinatie bijna 12 procent te zwaar te zijn. De politie maakt proces-verbaal op.

Een 22-jarige man uit Pieterzijl moest maandagmorgen op de Groningerstraatweg in Grijpskerk zijn aanhangwagen laten staan. Agenten zagen de man rijden in een personenauto met daarachter een zwaar beladen aanhanger. Op de aanhanger stond een kraan. Het totale gewicht van de aanhangwagen met kraan bleek ruim 50 procent zwaarder dan de personenauto mocht trekken. Tegen de Pieterzijlster wordt proces-verbaal opgemaakt.

Lauwerzijl: snelle auto zonder APK

De politie heeft bij een snelheidscontrole op de Stadsweg in Lauwerzijl een 22-jarige automobilist uit Groningen langs de kant gezet. De man reed met een snelheid van 115 km/u over de weg waar 80 km/u is toegestaan. Uit controle van de autopapieren bleek dat de auto niet APK-gekeurd was. De eigenaar was pasgeleden wel naar een garagebedrijf geweest, maar zijn voertuig was niet goedgekeurd. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Stadjer.

Marum: rem deugt niet

Een 21-jarige vrachtwagenbestuurder uit het Friese Wouterswoude is maandagmorgen bekeurd omdat er enkele zaken aan zijn aanhangwagen niet deugden. Zo bleek bij de controle op de A7 bij Marum dat de aanhanger een beschadigde band had en dat de reminrichting niet deugde. Hierdoor zou gevaar kunnen ontstaan bij een remactie. De politie maakt proces-verbaal op.

Leek: auto kwijt na warmdraaien

Een 40-jarige inwoner van Leek keek maandagmorgen raar op toen zijn auto niet meer op de oprit stond. De man had zijn auto vanwege de vorst alvast gestart en was nog even in zijn woning gelopen. Toen hij enkele minuten later buiten kwam, was de auto uit de Pyrenhof verdwenen. De man heeft direct bij de politie aangifte gedaan. Agenten hebben in de omgeving gezocht naar de auto, maar hebben het voertuig niet aangetroffen. Het voertuig staat landelijk gesignaleerd.

Zuidwolde: aanrijding door condens en ijs op ruiten

Een 45-jarige fietsster uit Bedum is maandagmorgen in Zuidwolde gewond geraakt nadat zij was aangereden door een 23-jarige automobilist uit Feerwerd. De vrouw fietste op de kruising Westerseweg met de Groningerweg en kreeg geen voorrang van de automobilist. De autobestuurder verklaarde de vrouw niet te hebben gezien. Dit kwam mede door condens op de ruiten en doordat een deel van de ruiten niet ijsvrij was. De fietsster is met schouderletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Lutjegast: shovel gestolen

Afgelopen weekend is bij een woning aan de Stationsweg in Lutjegast een shovel gestolen. De shovel werd vrijdagmiddag bij de woning geparkeerd en stond achter een hekwerk. Maandagmorgen ontdekte een medewerker van een bedrijf uit Bedum, eigenaar van het gele voertuig, dat het hekwerk kapot was en de shovel was verdwenen. De eigenaar heeft aangifte gedaan bij de politie.

Hoogezand: bejaarde man rijdt vrouw aan

Een 86-jarige inwoner van Loppersum heeft maandagmiddag in de Hoofdstraat in Hoogezand een 78-jarige vrouw uit die plaats aangereden. De vrouw stak over op een zebrapad en werd door de bejaarde bestuurder in zijn mindervalidenauto over het hoofd gezien. De Hoogezandse hield aan de aanrijding een gekneusde arm over. Ze is na behandeling door ambulancepersoneel thuisgebracht. De politie maakt proces-verbaal op tegen de man uit Loppersum.

Veendam: metalendief aangehouden

De politie heeft maandagmiddag in Scheemda een 33-jarige man uit Wildervank aangehouden. De man wordt ervan verdacht eerder die dag diverse metalen te hebben gestolen bij een bedrijf aan de Zwaaikom in Veendam. Agenten kregen een goede omschrijving van de auto waarin de verdachte reed. De auto werd in Scheemda gezien. De Wildervankster is ingesloten voor verhoor.

Veendam: goederen uit kleedkamer gestolen, auto beschadigd teruggevonden

Onbekenden hebben maandagavond diverse goederen gestolen uit een sporthal in Veendam. Naast kledingstukken en sporttassen, werden ook sleutels ontvreemd. Toen de diefstal uit de kleedkamer werd ontdekt, bleek ook dat een auto van het parkeerterrein was verdwenen. De auto werd later die avond beschadigd aangetroffen in de Torenstraat in Wildervank. In de omgeving van de Schoolstraat werd een groot deel van de gestolen goederen uit de kleedkamer teruggevonden. De politie doet onderzoek en is geĂŻnteresseerd in twee jongemannen die rond 21.30 uur bij de ingang van de sporthal aan de Schoolstraat stonden. Een van de jongemannen plaste tegen het gebouw. Getuigen kunnen zich melden bij de politie via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

t Zandt: automobilist slaat bromfietser

Een 16-jarige jongen uit de gemeente Loppersum is maandagavond op de Korendijk in t Zandt mishandeld door een onbekende man. De jongen was aan het toeren op zijn bromfiets toen hij op de Korendijk werd verblind door een tegemoetkomende auto. De bromfietser gaf signalen dat hij werd verblind en dit waardeerde de automobilist niet. Deze sneed daarom de 16-jarige af, waardoor hij in de berm terecht kwam. Vervolgens stapte de verdachte uit zijn gepimpte auto en sloeg het slachtoffer een bloedneus. Een meisje dat bij de automobilist was wist de bestuurder te stoppen waarna ze er beiden in het voertuig vandoor gingen. De politie doet onderzoek naar het incident.

Delfzijl: bromfietser onder invloed

De politie heeft maandagnacht op de Europaweg in Delfzijl een 34-jarige bromfietser uit die plaats aangehouden. Uit een blaastest bleek dat de man te diep in het glaasje had gekeken. Op het politiebureau werd het alcoholpromillage op bijna 1,4 vastgesteld. Hij moest zijn bromfiets achterlaten en kreeg een rijverbod van zes uur. Tegen de Delfzijlster is proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: kraan tegen viaduct

Bij een ongeval op de Winsumerweg is maandagmiddag aanzienlijke schade ontstaan. Een 18-jarige man uit Noordwolde bestuurde een tractor met daarachter een aanhangwagen gekoppeld. Op de aanhangwagen stond een kraanwagen. Bij het viaduct Noordzeeweg botste de kraan vol tegen het viaduct. Door de aanrijding ontstond schade aan het viaduct, het wegdek en de kraan. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Scheemda: Pekelder moet rijbewijs inleveren

De politie heeft maandagmiddag op de Kolkenweg het rijbewijs van een 49-jarige man uit Oude Pekela ingevorderd. De Pekelder reed 119 km/uur, waar een snelheidslimiet geldt van 60 km/uur. De forse snelheidsovertreding kostte de man zijn rijbewijs. Hij kreeg hiervoor een bekeuring uitgereikt.

Noordbroek: snelheidscontrole

De politie heeft maandagmiddag op de Rijksweg N33 een
snelheidscontrole gehouden.

Aantal gecontroleerde voertuigen: 1080, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 138 km/uur, snelheidslimiet: 100 km/uur.