Gemeente Leeuwarderadeel


Zingen over heimwee naar de Stienser toer

12-02-2008 10:38

Stiens - De gemeente Leeuwarderadeel heeft geen volkslied op de plank liggen om bij feestelijke gelegenheden uit volle borst in te zetten, maar dat betekent niet dat er geen lofzangen op dorpsniveau te vinden zijn.

Zo wist lokaal historicus Durk Reitsma in Stiens nog wel enkele ouderen te wonen die ooit het lied `Stienser toer' voor een revue ten gehore hadden gebracht, en mevrouw H. Brandsma- Dijkstra kwam met het nummer op de proppen. De tekst is geschreven door Tetman de Vries, de revueman die vooral in de jaren na de Tweede Wereldoorlog populair werd met revue `De Tiid hâldt gjin skoft'. Ook in andere gemeenten zijn lofliederen van zijn hand bekend.

De compositie is van Cor Huisman. De precieze datum is niet bekend, maar wel is duidelijk dat het nummer afkomstig is uit een revue over Indië, waarin in het lied de heimwee naar het vertrouwde Stiens werd bezongen:

,,Stienser toer, Stienser toer,
skôgest fier de fjilden oer,
trouwe wachter fan de Klaei,
nea bist út myn tinzen wei.
Swalkje ik hiel de wrâld ek oer,
t hert lûkt nei dy Stienser toer."

Het mag dan een revuelied zijn, het is met de beeldende beschrijvingen in prachtig Fries uiterst bruikbaar om als volkslied van Stiens te dienen. In de coupletten komen het weidse landschap, de landbouw, de bevolking en de gebouwen van het dorp zelf aan bod in klinkende verzen, om ten slotte weer de blik op de oude toren te richten waaraan het lied is gewijd:

"Hwer't de âlde huzen tropje
om it grize Godsgebou,
stien en sark jin swijendsizze:
strak rint ek dyn libben ou,
hwer't de brûnzen klokke klinke,
mei har stimmen, djip en fol,
leit it iennichst plakj' op ierde
dêr't ik ienris rêste wol.

(Bron: Friesch Dagblad 11 februari 2008)