Gemeente Gouda


Legpenning voor redden drenkeling (11-2-2008)

Op zaterdag 17 maart vorig jaar redde de toen nog 16-jarige Goudse Seline Fröling een vrouw van de verdrinkingsdood. Voor haar getoonde moed en doortastendheid ontving zij op maandag 11 februari 2008 uit handen van burgemeester Wim Cornelis een bronzen legpenning en een getuigschrift namens de Stichting Garnegie Heldenfonds.

Door haar ingrijpen is een fatale afloop voorkomen. Burgemeester Wim Cornelis: "Een heldhaftige daad door een jonge vrouw. Ze twijfelde geen moment en sprong in het koude water. Een voorbeeld voor velen. Het eerbewijs van het Carnegie Heldenfonds is dan ook volledig verdiend!"

Heen en weer rennend hondje
Op de bewuste zaterdagavond zet Seline haar fiets voor de Garenspinnerij aan de Turfsingel. Zij gaat daar naar jongerensociëteit de Gonz. Een jongen zegt tegen Seline: "Ik geloof dat er iemand in het water ligt." Seline kijkt, maar ziet niks. Wel ziet ze een hondje heen-en-weer rennen op de kade langs het water. Dan hoort ze zachtjes: "Help, hellup". Ze kijkt nog eens en ziet iemand horizontaal in het water drijven. De vrouw drijft zo'n meter of acht vanaf de hoge kant. Seline aarzelt geen moment, trekt haar winterjas uit en springt in het water. Ze zwemt naar de vrouw en trekt haar naar de kant. De vrouw is zwaar en geeft niet mee.

Vriendin Wytske Mullenders alarmeert twee agenten die vlakbij op een fiets rijden. Deze trekken Seline en de vrouw uit het water. Al snel arriveren er twee ambulances; de vrouw wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Seline krijgt in de Gonz droge kleren en een vriendin brengt haar naar huis. Na een douche vertrekken ze weer richting De Gonz, naar alle vrienden en vriendinnen.

Bronzen legpenning
De redding is gemeld bij de Stichting Carnegie Heldenfonds in Den Haag. Deze heeft als bekroning een bronzen legpenning met bijbehorend getuigschrift toegekend. Burgemeester Wim Cornelis: "Het is goed dat er een dergelijke Stichting is. Om mensen die - vaak met gevaar voor eigen leven - anderen redden, in het zonnetje te zetten".

De Stichting Carnegie Heldenfonds zet zich in voor het onderscheiden of belonen van mensenredders.