Uitstekende cijfers 2007 voor LeasePlan

12/02/2008 11:42



LeasePlan Corporation N.V.



LeasePlan's 45e jaar sinds haar oprichting is wederom zeer succesvol geweest: in 2007 nam zowel de omzet als de winst aanzienlijk toe. De nettowinst bedroeg EUR 255,4 miljoen, een stijging van 21,2% ten opzichte van 2006. Exclusief het effect van desinvesteringen verbeterde de nettowinst met 13,4% naar EUR 239,2 miljoen. Vahid Daemi, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van LeasePlan: "Dankzij de gezamenlijke inzet van al onze medewerkers wereldwijd hebben we opnieuw uitstekende resultaten geboekt. Deze resultaten zijn mogelijk geworden door onze sterke klantgerichtheid en het voortdurend benutten van de schaalvoordelen van onze bedrijfsomvang. Wij zijn actief in een sector waar de concurrentie groot is, maar LeasePlan is goed gepositioneerd om haar sterke positie in 2008 te consolideren."

Consistente groei
Met activiteiten in 29 landen en de door diversiteit gekenmerkte kernactiviteit wagenpark- en voertuigbeheer, opereert LeasePlan vanuit een unieke positie in haar branche en profiteert zij in toenemende mate van schaalvoordelen. Bijna alle onderdelen van de LeasePlan groep realiseerden in 2007 een substantiële groei van zowel het aantal contracten als het financiële resultaat. De nettowinst over 2007 verbeterde naar EUR 255,4 miljoen (+21,2%). Het beheerde wagenpark groeide met 57.000 voertuigen (+ 4,5%) naar 1.315.000. De (leasecontracten)portefeuille, die de omvang van het balansrisico vertegenwoordigt, nam toe met EUR 666 miljoen (+ 5,1%) naar EUR 13,9 miljard. Het aantal medewerkers werd teruggebracht met 5,2% naar 5.971.

Verbeterde efficiency en uitbreiding van geografisch netwerk De totale operationele baten groeiden naar EUR 940 miljoen (+ 4,8%); de totale bedrijfslasten namen iets minder snel toe, met 2,1% tot EUR 627,4 miljoen. Hierdoor verbeterden het bedrijfsresultaat en de efficiencyratio naar respectievelijk EUR 312,7 miljoen (+10,7%) en 65,9%.

De marktpositie van LeasePlan is in 2007 verder versterkt en het netwerk van eigen bedrijven is met LeasePlan Roemenië en LeasePlan Turkije uitgebreid naar 29 landen. Laatstgenoemde is een joint venture met de gerespecteerde lokale partner Dogus Otomotiv (49%). De strategie van LeasePlan blijft gericht op verdere geografische expansie; in dit verband worden momenteel diverse haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd.

Focus op kernactiviteit
Als uitvloeisel van het besluit om zich te concentreren op haar kernactiviteit, verkocht LeasePlan haar schadeherstelbedrijven JB Carrosserie en Carflexs. LeasePlan blijft investeren in activiteiten die haar kernactiviteiten in de breedte en diepte versterken. Speerpunten in dit verband zijn de internationale inkoop via LeasePlan Supply Services, de voortdurende verbetering van het verzekeringspakket via het eigen verzekeringsbedrijf Euro Insurances en de benutting van het groeiende internationale marktpotentieel via LeasePlan International.

Duurzaamheid
LeasePlan introduceerde in 2007 GreenPlan, een mondiaal initiatief dat erop is gericht klanten te helpen de CO2-uitstoot van hun wagenpark te meten, doelstellingen voor vermindering van de CO2-uitstoot vast te stellen en maatregelen te nemen om deze doelstellingen te verwezenlijken. Met name grote, wereldwijd opererende bedrijven zien in GreenPlan een goed instrument om hun duurzaamheidsbeleid te ondersteunen.

Onder de naam LeasePlan ChildPlan worden initiatieven ten behoeve van kinderen in een achterstandsituatie gesteund. Het eerste internationaal gedragen project, dat samen met Net4kids werd opgezet, betreft het Child Watabaran Centre in Nepal.

Financiering en liquiditeit
LeasePlan trok in 2007 de tegenwaarde van EUR 2,9 miljard aan in Debt Capital Markets, waarvan EUR 1,9 miljard via onderhandse plaatsing en EUR 1,0 miljard via twee openbare benchmarktransacties. Volgens Dealogic (januari 2008) staat LeasePlan derde op de wereldranglijst van onderhandse plaatsingen door bedrijven. Dankzij deze positie kon LeasePlan ook tijdens de kredietcrisis kapitaal blijven aantrekken op de Debt Capital Markets. LeasePlan beschikt over diverse door banken verstrekte backstop-faciliteiten (waarin geen material adverse change-clausules zijn opgenomen) voor een totaalbedrag van EUR 2,625 miljard. Onder geen van deze faciliteiten zijn tot op heden bedragen opgenomen. Liquide middelen zijn ook direct beschikbaar in de vorm van overtollige kasmiddelen en zekerheden die in onderpand aan De Nederlandsche Bank zijn gegeven. Hierdoor kan LeasePlan deelnemen aan veilingen door de ECB. Ultimo 2007 vertegenwoordigde dit een bedrag van EUR 800 miljoen.

Dankzij het robuuste liquiditeitskader en de voortdurende markttoegang kan LeasePlan nog steeds voor een periode van 11 maanden haar bestaande leaseportefeuille op hetzelfde niveau handhaven, zonder dat daarvoor een beroep op hetzij de geldmarkt hetzij de kapitaalmarkt hoeft te worden gedaan, terwijl bestaande schuldverplichtingen op de reguliere vervaldatum kunnen worden voldaan.

Het is vermeldenswaard dat LeasePlan geen posities heeft in CDO's/CLO's /RMBS/CMBS, senior of mezzanine tranches, SIV's, conduit vehicles of ABCP's.

EINDE PERSBERICHT





http://www.leaseplan.com


Noot voor de redactie:

Noot voor de pers -