Buitenschoolse opvang in de kerk

dinsdag 12 februari 2008

Sport- en scoutingclubs bieden hun gebouwen al aan voor buitenschoolse opvang. Kerken doen dat nog amper, maar daar komt verandering in als het aan Hennie Best ligt.

Beeldmerk van de Vlindertuin in Lelystad.

Best, inwoonster van Berlikum, kwam vorig jaar op het idee kinderen op te vangen in kerken. Dat is goed voor de kinderen en voor de kerken, want die genereren extra inkomsten. Wanneer ze twee groepen van twaalf kinderen opvangen kunnen ze al rekenen op 1500 euro per maand, aldus Best in een interview met het Friesch Dagblad. De Taskforce Toekomst Kerkgebouwen, de denktank die pleit voor creatief omgaan met kerkgebouwen om te voorkomen dat er honderden kerken tegen de vlakte gaan, staat welwillend tegenover haar idee. Secretaris Rob Wolters: Het klimaat daarvoor is nu redelijk goed, omdat er steeds meer aandacht komt voor medegebruik van kerkgebouwen. Multifunctioneel gebruik van kerken was vroeger heel gewoon. Mono-functioneel gebruik, alleen voor erediensten, is in Nederland nog maar 150 jaar oud, aldus de Taskforce-website.

Als kinderopvang plaatsvindt in kerken, plaats je de kerken weer midden in de samenleving, aldus Best. De evangelische kerk De Pijler in Lelystad zet haar deuren al open voor kinderopvang. In de ruimten waar zondags de crèche is, verblijven doordeweeks kinderen van gezinnen die in de buurt wonen. Kinderopvang De Vlindertuin huurt het gebouw van ons. We hebben een ruimte die helemaal is goedgekeurd door de gemeente, aldus W. Dieks, facilitair manager bij De Pijler. In 2004 zijn ze ermee begonnen. We rekenen er marktconforme prijzen voor, we doen niet aan valse concurrentie. Belangrijk is volgens Dieks wel dat bij het gebruik door anderen er goede afspraken worden gemaakt. Onze vrijwilligers moeten ervoor zorgen dat de ruimte op zondag zo wordt achtergelaten dat De Vlindertuin er op maandagochtend zeven uur zo weer terecht kan. Hetzelfde geldt voor de medewerkers van de opvang richting ons.

Best begon in 2006 met haar eigen christelijke gastouderbureau. De Berlikumse merkt dat steeds meer christelijke ouders er voor kiezen ook de opvang van hun kind in een christelijke omgeving te laten plaatsvinden. Op dit moment heeft Best twintig kinderen ondergebracht bij gezinnen in onder meer Leeuwarden, Drachten en Veenwouden.