ChristenUnie


Jan Westert: "WI als dé denker van ChristenUnie"

Jan Westert: "WI als dé denker van ChristenUnie"

dinsdag 05 februari 2008 11:00 Jan Westert, sinds 1 januari 2008 de nieuwe voorzitter van het curatorium van de Mr. G. Groen van Prinstererstichting, het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, is een christelijk sociaal denker in hart en nieren. "De christelijk sociale lijn van de ChristenUnie past mij goed. Het is mijn wens dat over vijf jaar nog steeds niemand om het WI heen kan als stevige denker binnen en buiten de ChristenUnie."

Jan Westert vertelt in een interview voor deze site meer over drijfveren en zijn visie op de ChristenUnie.

ChristenUnie
"De ChristenUnie is een partij met potentie. Dat is belangrijk. Het WI van de ChristenUnie moet de ziel van het denken van de partij zijn. De maatschappelijke werkelijkheid dient telkens weer verbonden te worden met de uitgangspunten van de ChristenUnie. Daar kan het WI een belangrijke bijdrage aan leveren. Ik denk wel eens, het moet minder met boeken en nog meer gevisualiseerd. Wat dat betreft kunnen we onze boodschap communicatief nog verbeteren."

"Ik ben blij met Gert Jan Segers als nieuwe directeur. Daar hebben we kracht en snelheid mee in huis gehaald. Samen met zijn medewerkers heeft het WI straks weer een team om op te bouwen. Het WI moet een krachtige denker worden in en buiten de partij."

"Ik hoop dat we onze visie op de overheid als partner in de samenleving beter uitwerken. Het is de meest onderbelichte pijler in het regeerakkoord. Tegelijkertijd is het een van de meest fundamentele. De samenleving is kwetsbaar en de burgers in verwarring. Juist de ChristenUnie heeft een basis om het thema `Goed bestuur" neer te zetten. Over vijf jaar kan niemand om het WI heen, als stevige denker binnen en buiten de ChristenUnie."

Loopbaan en drijfveren
"Mijn loopbaan loopt via het GMV. Daar ben ik in 1976 gestart als beleidsmedewerker/onderhandelaar en doorgegroeid tot algemeen secretaris van deze organisatie. Ik heb 27 jaar gewerkt bij het GMV en ben zo betrokken geraakt bij tal van sociaal-maatschappelijke en sociaal-politiek vraagstukken. De maatschappelijke omgeving raakte vrijwel de hele samenleving. Dat heeft mij gevormd tot een generalist/bestuurder. In die hoedanigheid heb ik altijd te maken gehad met de ChristenUnie en haar voorgangers. De christelijk sociale lijn van de partij past mij goed."

"Na het GMV heb ik twee jaar gewerkt als directeur van PhiladelphiaSupport, een organisatie voor de ondersteuning van mensen met een handicap en hun ouders. Mijn tweede zoon Kars heeft het syndroom van down. Over hem hebben we een boek geschreven met Adrian Verbree."

"Op het moment ben ik directeur van het ROC Menso Alting te Groningen. In die omgeving krijg ik te maken met de maatschappelijke vragen van jongeren, voortijdig school verlaten, het debat over onderwijs en dat soort vraagstukken. Het is een ander aspect van de samenleving, dat mij zeer boeit. Mijn brede ervaring helpt mij in die functie verder."

Jan Westert is gehuwd, 56 jaar en heeft 4 zoons van 19 tot 27 jaar.