Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 11 februari 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk V&W/DGP-2008/280 2070807980 Onderwerp
kamervragen CDA betreffende alcoholtester

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van een vijftal vragen van het lid De Rouwe (CDA) aan mij over alcoholtesten informeer ik u als volgt.


1
Bent u bekend met het artikel"Alcoholtester hit onder autorijders"?
1
Ja.


2/3
Wat vindt u van het commentaar van de Stichting Alcohol Preventie dat testers automobilisten zouden aanmoedigen om de grenzen van hun alcoholgebruik op te zoeken?
Deelt u de mening dat de betrouwbaarheid van vrij verkrijgbare alcoholtesten op dit moment volstrekt onvoldoende is en dat ze daarmee een schijnveiligheid voor de gebruiker kunnen opleveren? Deelt u de mening dat alcohol en verkeer zich niet lenen voor deze zogenaamde "alcoholspeeltjes" waarvan de betrouwbaarheid en de nauwkeurigheid niet is aangetoond?


2/3
Ik begrijp de mening van de Stichting Alcohol Preventie dat deze testseries automobilisten zouden kunnen aanmoedigen om de grenzen van hun alcoholgebruik op te zoeken. Aan de andere kant lijkt het mij ook mogelijk dat bestuurders zich door deze testers beter bewustworden van hun grenzen en daar in de toekomst hun gedrag op afstellen. Ik zal hierover met de Stichting Alcohol Preventie op korte termijn in gesprek treden. Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

V&W/DGP-2008/280

Op dit moment kan worden getwijfeld aan de betrouwbaarheid van deze testers. Voor zover ik heb kunnen nagaan, zijn deze zelftesters immers niet getest door een daartoe bevoegde instantie. Gelet op de prijs van deze "alcoholspeeltjes", verwacht ik dat de betrouwbaarheid van de uitkomst van de zelftester niet groot is. De zelftester is anders dan de apparatuur van de politie niet geijkt en voldoet niet aan de strenge wettelijke betrouwbaarheidseisen die aan selectie- en ademanalyse-apparatuur en het daarmee te verkrijgen resultaat van de politie worden gesteld. Daarom kan de betrouwbaarheid van de meting niet worden vergeleken met de blaasapparatuur die door de politie wordt gebruikt.
Bij het publiek mag niet de indruk worden gewekt dat deze zelftester een behoorlijk en betrouwbaar alternatief is voor de blaastest bij de politie die tot doel heeft een vermoeden vast te stellen dat betrokkene rijdt onder invloed van alcohol. Een bestuurder zal aan de uitkomst van de zelftest geen rechten kunnen ontlenen als de bestuurder later gecontroleerd wordt door de politie en de uitkomst van de blaastest of ademanalyse hoger uitvalt dan de uitkomst van de zelftest
Dit druist in tegen de wens het alcoholgebruik in het verkeer zoveel mogelijk te beperken.

4
Is het zo dat er op dit moment geen enkele controle plaatsvindt op de nauwkeurigheid en de betrouwbaarheid van alcoholtesten? Bent u bereid om kwaliteitsnormen op te stellen voor alcoholtesters, zo mogelijk in Europees verband? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet en wat wilt u dan ondernemen tegen de wildgroei van onbetrouwbare alcoholtesters?

4
In tegenstelling tot de blaasapparaten die door de politie bij alcoholcontroles worden gebruikt, vindt er geen controle plaats op de betrouwbaarheid van het resultaat van metingen verkregen door zelftesters die op de vrije markt verkrijgbaar zijn. In Nederland zijn de eisen aan de blaasapparaten die door de politie worden gebruikt als voorselectieapparaten door het Nederlands Forensisch Instituut vastgelegd. Het Nederlands Meetinstituut hanteert deze eisen bij het ijken en keuren van deze blaas- en ademanalyseapparatuur.
Op dit moment bestaan er nog geen eisen in Europees verband voor adem-alcoholtesters, zoals die door de politie worden gebruikt. In een NEN/CEN-werkgroep wordt hier aan deze laatste professionele categorie gewerkt. Het betreft hier een Europese werkgroep die zich buigt over de eisen waaraan de apparatuur moet voldoen. Over twee jaar verwacht ik daar de uitkomsten van. Deze eisen hebben echter geen betrekking op niet-professionele apparatuur.

5
Bent u bereid om alcoholtesters die niet voldoen aan de nader op te stellen normen te verbieden, zo mogelijk in Europees verband?


---

V&W/DGP-2008/280

5
Nee, een verbod heeft verschillende juridische complicaties, levert kosten op en moet gehandhaafd worden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---