Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 12 februari 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGTL-2008/640 2070809090 Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Roefs over profielvereisten voor de banden van zware voertuigen.


1. Bent u bekend met het artikel `Veel trucks op gladde banden'?


1. Ja.


2. Waarom is er tot op heden nog geen profielvereiste voor de banden van zware vrachtwagens?


2. Er worden op dit moment in Europees verband geen voorschriften gegeven voor de minimum profieldiepte van in gebruik zijnde banden van zware voertuigen. Voor personenauto's en bedrijfsauto's t/m 3500 kg is dit wel het geval. In verband met berichtgeving omtrent incidenten door problemen met banden van vrachtwagens heb ik de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) van de Rijkswaterstaat gevraagd de huidige situatie in kaart te brengen en mij te adviseren of er aanleiding is om aanvullend op de Europese regelgeving hierover voorschriften te geven.


3. Wanneer wordt het rapport van Rijkswaterstaat over vrachtwagens die stranden met lekke banden in relatie tot fileproblemen naar de Kamer gezonden?

3. De inventarisatie zal naar verwachting binnenkort worden afgerond. Ik zal u deze dan toezenden.
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGTL-2008/640


4. Bent u voornemens om een plan van aanpak te maken teneinde profielvereisten voor de banden van vrachtwagens, bestelauto's en bussen in te voeren?


4. Voor banden van bestelauto's (voertuigen van categorie N1) geldt al dezelfde minimum profieldiepte als voor personenauto's. Als uit de inventarisatie blijkt dat het invoeren van een minimum profieldiepte voor banden van vrachtauto's en bussen bijdraagt aan de verkeersveiligheid en/of het voorkomen van files, zal ik met de betrokken brancheorganisaties in overleg treden over het opnemen van een voorschrift hiertoe in het Voertuigreglement.


5. Hoe ziet de bewustwordingsactie er uit, die samen met de branche is opgestart?

5. Met de brancheorganisaties is gesproken over mogelijke incidenten als gevolg van problemen met vrachtwagenbanden en hun mogelijkheden aandacht hiervoor te vragen bij hun leden. Wanneer de resultaten van de inventarisatie hier aanleiding toe geven zal met de brancheorganisaties hierover verder overleg gevoerd worden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---