PvdA Rotterdam


Rotterdammers verdienen beter dan de Bijstand

Di 12 Feb 2008 - Dominic Schreijer
Rotterdammers verdienen beter dan de Bijstand

In Rotterdam werkstad krijgen ruim zevenendertigduizend Rotterdammers een bijstandsuitkering, dat is een kleine tien procent van de beroepsbevolking. Van deze mensen zit bijna tweederde al meer dan drie jaar in deze situatie. Dat is een grote sociale schande. Niet alleen omdat het duur is voor de gemeente, maar vooral omdat we blijkbaar hebben geaccepteerd dat tienduizenden mensen niet op eigen benen staan, dat ze afhankelijk zijn misschien wel afhankelijk gemaakt zijn.

De bijstand is een grote verworvenheid als laatste vangnet voor diegenen die om allerlei redenen geen inkomen hebben, maar we moeten onder ogen zien dat dat vangnet iets te letterlijk werkt. Ontsnappen blijkt moeilijk. Mensen worden gereduceerd tot ontvangers van een uitkering en hun capaciteiten worden genegeerd kan het asocialer? Capaciteiten die ze in kunnen zetten op de reguliere arbeidsmarkt of voor buurt of gemeenschap blijven onbenut. Rotterdam kan niet zonder deze mensen en deze mensen hebben er recht op serieus genomen te worden. Dit college gaat bijstandsgerechtigden weer behandelen als volwaardige burgers met kwaliteiten.

Iedereen werkt mee, dat is de komende jaren ons parool voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe). De plannen staan beschreven in dit beleidskader. SoZaWe gaat zichzelf omvormen. De medewerkers worden vooral ingezet op het begeleiden van mensen in de bijstand naar werk. De uitkeringsgerechtigde wordt een tijdelijke klant. De verhouding met hem/haar wordt die van een ruil: een uitkering voor een tegenprestatie. Hem of haar serieus nemen betekent dat de lat hoog gelegd wordt, maar niet voor iedereen even hoog. Sommigen beginnen met vrijwilligerswerk, voor anderen zijn er participatieplaatsen of banen met loonkostensuppletie, maar voor iedereen is het einddoel betaald werk.

Meedoen en zelfstandigheid zijn in de aanpak de centrale begrippen. Om de bijstandsklanten te helpen de trap naar betaald werk te bestijgen, hebben de SoZaWe-medewerkers een gereedschapskist met hulpmiddelen coaching, training, scholing, subsidies, etc. die ze flexibel in kunnen zetten. Het begeleidingswerk hoeven ze niet allemaal zelf te doen maar kunnen ze uitbesteden aan re-integratiebedrijven en ook aan werkgevers. Meedoen geldt ook voor WSWers. Het beschutte werken mag niet de enige optie zijn. WSWers krijgen meer kansen om onder begeleiding te werken in gewone bedrijven.

Er is nu veel vraag naar arbeid in Rotterdam. De arbeidsmarkt verandert door de conjunctuur en door de vergrijzing. Juist nu zijn er dus kansen. Heel belangrijk is dat we als gemeente op de vraag op de arbeidsmarkt inspelen. Cruciaal voor het hele plan is dus het bemiddelen naar werk. Profiterend van de groeiende vraag naar arbeid gaat de gemeente deals sluiten. De werkgever krijgt de werknemer die hij zoekt en de gemeente zorgt voor begeleiding, scholing en eventueel tijdelijke loonkostensuppletie.

Ambitieuze plannen en het college verbindt ambitieuze doelstellingen om er voor te zorgen dat het niet alleen bij woorden blijft. In 2010 zitten er 7.500 mensen minder in de bijstand, zijn er 10.200 bijstandsgerechtigden aan het werk, zijn er 7.500 bijstandsgerechtigden aan de slag op participatieplaatsen en in vrijwilligerswerk en is het aantal MBOers zonder stageplaats gedaald met 2.300 personen. Hier kunt u mij op afrekenen. Ik wil af van de schandvlek op onze stad dat er zoveel mensen gevangen worden gehouden in inactiviteit. Iedereen telt mee, iedereen doet mee, iedereen werkt mee.

Dominic Schrijer (PvdA), wethouder Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid

Iedereen werkt mee