IVN Nederland


Multiculturele samenwerking stimuleert duurzaamheid en welzijn

Rotterdam, 12 februari Op 7 februari vond de slotbijeenkomst van KleurenKapitaal plaats in Theater Zuidplein in Rotterdam. KleurenKapitaal is een initiatief om mensen vanuit zo veel mogelijk verschillende culturen actief te betrekken bij natuur, milieu en duurzaamheid. Eén van de krachten van KleurenKapitaal is de grote en diverse groep van 17 organisaties die hun naam aan het programma hebben verbonden.

Tijdens de slotbijeenkomst werden diverse deelprojecten gepresenteerd en werd er gebrainstormd over nieuwe kansen op het snijvlak van natuur, milieu en duurzaamheid enerzijds en welzijn en integratie enerzijds. Ieder gaf vanuit zijn eigen vakgebied input voor het vervolg van KleurenKapitaal. Er blijkt behoefte aan structurele projectfinanciering en een vraaggerichte benadering in plaats van een kant en klaar product. Onder de aanwezigen waren wethouders, ambtenaren (rijk, provincie en gemeenten), migrantenorganisaties, NME-organisaties, welzijnsorganisaties, onderzoeksinstituten, fondsen en maatschappelijke organisaties.

Ter afsluiting overhandigden Jurr van Dalen, algemeen directeur IVN en Hak van Nispen, directeur SME Advies het eerste exemplaar van het handboek De Kleur van Duurzaamheid aan Bart-Jan Krouwel, directeur Duurzaamheid & Maatschappelijke Innovatie Rabobank Groep. Duurzaamheid is leuk, aldus Krouwel. Al ga ik iedere avond gefrustreerd slapen, omdat ik nog niet alle 55.000 medewerkers van onze bank hiervan heb overtuigd. Het handboek biedt wellicht uitkomst. Het is een bundeling van ervaringen opgedaan binnen KleurenKapitaal.

V.l.n.r. Bart-Jan Krouwel, directeur Duurzaamheid & Maatschappelijke Innovatie Rabobank Groep, Funda Müjde, dagvoorzitter, Jurr van Dalen, algemeen directeur IVN.

De Kleur van Duurzaamheid
In dit handboek zijn mogelijke knelpunten en obstakels bij multiculturele projecten in kaart gebracht. Het staat vol handige tips, ervaringen, handvatten, voorbeelden, achtergrondinformatie en voorbeeldprojecten op het gebied van duurzaamheid. Met deze informatie kunnen drempels in een vroeg stadium worden weggenomen, aldus Marjon Vlug, auteur van het boek en projectleider participatie & diversiteit bij IVN: De Nederlandse cultuur wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd en men vergeet dat bepaalde culturele gewoonten en gebruiken voor allochtonen confronterend kunnen zijn. Zo wordt de Nederlandse assertiviteit en directheid door veel culturen als intimiderend en brutaal ervaren. De mededeling Ik ga even plassen wordt bijvoorbeeld door Turken als erg raar gezien. Aan de andere kant hebben veel allochtonen moeite met het gematigde enthousiasme van Nederlanders: het eten was niet slecht of jouw idee is niet verkeerd. Het handboek is onder andere voor, vrijwilligers en professionals van allochtonenorganisaties, natuur- en milieuorganisaties, opbouw- en welzijnwerk en ambtenaren van provinciale en lokale overheden.
* Kijk op www.kleurenkapitaal.nl

* IVN Nieuwsarchief: Donderdag a.s. slotbijeenkomst KleurenKapitaal: kom ook!

IVN & Maatschappij
Het IVN draagt bij aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu en landschap. Dit doet het IVN ook door te werken aan bewustwording over een duurzame omgang met onze leefomgeving. Dit krijgt vorm in projecten waarmee we naast onze traditionele groene netwerken ook nieuwe groepen willen stimuleren en betrekken bij hun leefomgeving. Overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven zijn hierin partners. IVN-consulenten adviseren en bevorderen samenwerking tussen bijvoorbeeld burgers en politici, agrariërs en natuurvrijwilligers, gemeentebestuur en wijkbewoners en zetten projecten op in samenwerking met recreatieondernemers. KleurenKapitaal is een initiatief van het IVN Consulentschap Zuid-Holland
i.s.m. de Provincie Zuid-Holland.

* IVN & Maatschappij