Ministerie van Financiën

Minister Bos stemt tegen dechargeadvies EU-begroting

nieuwsbericht | 12-02-2008 | Directie Voorlichting

Minister Bos heeft bij de Ecofin-vergadering tegen het dechargeadvies over de EU-begroting 2006 van de Raad gestemd, ondanks verbeteringen op het gebied van interne controle over EU-gelden. Minster Bos benadrukte dat zijn stem tegen decharge geen kritiek is op de Commissie en haar inspanningen voor een positieve Déclaration d' Assurance (DAS). "Samen met de Commissie en Commissaris Kallas in het bijzonder, werken wij hard aan het verkleinen van het verantwoordingstekort", aldus minister Bos. Hij benadrukte dat zijn kritiek is gericht op de collega lidstaten die onvoldoende bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor financieel beheer en een goede verantwoording van de EU gelden in gedeeld beheer.

De Raad geeft jaarlijks een advies aan het Europees Parlement over de decharge van de EU-begroting en geeft daarbij aanbevelingen voor verbeteringen. Dit jaar heeft de Raad opnieuw een positief advies aan het Europees Parlement gegeven over de decharge ondanks het feit dat de Europese Rekenkamer in haar jaarverslag over de EU-begroting 2006 voor de dertiende maal geen positieve betrouwbaarheidsverklaring (DAS) heeft kunnen geven. Minimaal 12% van de uitgaven voor de structuurfondsen had niet mogen worden uitbetaald.

Minister Bos is van mening dat de Raad concrete oplossingen moet aandragen die bijdragen aan het bereiken van een positieve DAS. Ondanks de steeds positievere DAS blijven er substantiële problemen bestaan. Dit is met name het geval bij de structuurfondsen. De sleutel tot verbetering van de verantwoording ligt echter grotendeels bij de lidstaten. Zij zullen verantwoordelijkheid moeten erkennen en nemen voor het financiële beheer en de verantwoording van EU-gelden.

Door tegen het decharge-advies te stemmen stuurt Minister Bos een duidelijk signaal naar zijn collega's in de Ecofin-vergadering en benadrukt de noodzaak verdere stappen te zetten naar een grotere verantwoordelijkheid van de individuele lidstaten. Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden hebben al initiatieven ontplooit soortgelijk aan de door Nederland sinds 2007 afgegeven Nationale Verklaring voor EU-gelden in gedeeld beheer.

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Europa


* Laatst aangepast: 12-02-2008