Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nieuwe Hollandse Waterlinie is spannend boek

Pact van Rijnauwen

Nieuwsbericht | 12-02-2008

"Het is hier één en al spannend kinderboek", aldus minister Verburg (LNV) afgelopen maandag, 11 februari, tijdens een bijeenkomst rond het Pact van Rijnauwen. Hierin staan afspraken tussen Rijk en provincies om de Nieuwe Hollandse Waterlinie op te knappen voor drie jaar vast. Tijdens de bijeenkomst tekenden de ministers Verburg en Plasterk (OCW), staatssecretaris Huizinga (V&W) en bestuurders van vijf provincies het pact.

Nationaal Landschap de Nieuwe Hollandse Waterlinie was een militaire verdedigingslinie. Het strekt zich uit van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie lag als een beschermende krans rondom de steden van Holland: Muiden, Utrecht, Vreeswijk en Gorinchem. Het verdedigingswapen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie was het water. Dit was te danken aan een ingenieus waterhuishoudkundig systeem van onder andere sluizen, bestaande waterwegen en -keringen. Een schijnbaar klein laagje water, gemiddeld maar veertig centimeter diep, was genoeg om het land verraderlijk en moeilijk begaanbaar te maken voor mensen, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het te ondiep om per boot te bevaren.

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland en de ministeries van LNV, OCW, VROM, Defensie en Verkeer en Waterstaat zijn partij bij het Pact van Rijnauwen.

Het vertrouwen in de toekomst van het gebied is groot, zo bleek tijdens de bijeenkomst, die werd bijgewoond door veel bestuurders. Herkenbaarheid van de Linie leek veel van hen aan het hart te gaan. "Dus niet alleen handelen als ministers, gedeputeerden, staatssecretarissen en terreinbeheerders, maar óók als ingenieurs, historici en strategen", waarschuwde Verburg hen.

Verburg gaf als coörinerend minister alvast blijk van de gewenste 'brede benadering': maatschappelijke stages in het landschapsbeheer, bij een boerderij of in één van de forten... het zou allemaal mogelijk gemaakt moeten worden. Ook riep Verburg de convenantpartners op iedereen erop te wijzen dat het nog niet zo'n gek idee is om vakantie in eigen land te vieren.

Meer informatie


* Toespraak bij de ondertekening van het Pact van Rijnauwen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Verwante informatie


* Nieuwe Hollandse Waterlinie