Gemeente Groningen

Wijkteams bedenken voor 1,6 miljoen aan plannen voor de wijk De veertien Groningse wijkteams hebben al voor zo'n 1,6 miljoen euro projecten in de wijk bedacht. Het gaat onder meer om het aanleggen van een kunstgrasveld in Lewenborg, de inrichting van een speeltuin in De Hoogte en het `ouderenvriendelijk' maken van de omgeving van het winkelcentrum in Selwerd.

In totaal kunnen de wijkteams, een nieuw verschijnsel in Groningen, de komende vier jaar voor twintig miljoen euro aan plannen bedenken. Uit een rapportage aan de gemeenteraad blijkt dat de wijkteams de afgelopen maanden hard hebben gewerkt om de stem van de wijk te laten doorklinken in hun plannen en projecten: "Ze zijn vaak letterlijk de straat op gegaan om met bewoners te praten over hun buurt en wat er beter kan."

Bewoners
In elke wijk in de stad is sinds juni 2007 een wijkteam actief. De wijkteams willen bewoners betrekken bij het aanpakken van problemen in de wijk en het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid. Afhankelijk van de buurt en de bestaande overlegstructuren zitten professionals als medewerkers van de gemeente, corporaties, scholen, politie of instellingen in de teams. In vijf wijkteams zitten ook bewoners. De teams betrekken ook de bewoners- en huurdersorganisaties uit de wijk bij de activiteiten.

Vertrouwen
"Ik ben blij met de start die we gemaakt hebben in de veertien wijken", zegt wethouder Frank de Vries van Wijkvernieuwing. "We gaan uit van het principe `vertrouwen in de buurt'. Bewoners weten namelijk zelf het beste waaraan de eigen wijk het meeste behoefte heeft. In het afgelopen half jaar zijn er veel ideeën en plannen opgehaald bij de bewoners. We hebben een goede eerste stap gemaakt en moeten dit verder gaan uitbouwen."

Wijkbudget
De belangrijkste opdracht van de wijkteams is het betrekken van bewoners bij de leefbaarheid in de wijk. Ze verzamelen de ideeën en beslissen over de inzet van het wijkbudget. Daarbij geven ze voorrang aan projecten waarbij bewoners zelf een actieve rol kunnen en willen spelen. Het wijkbudget bedraagt voor de komende vier jaar in totaal twintig miljoen euro. Per wijk is 200.000 euro tot 2,9 miljoen euro beschikbaar, afhankelijk van de grootte van de wijk.

Wijkmarkten
De wijkteams zijn op verschillende manieren met de bewoners in gesprek geraakt. Zo zijn in De Weijert, Corpus en Tuinwijk wijkmarkten gehouden. Op de laagdrempelige markten konden bewoners voorstellen om problemen in de buurt op te lossen beoordelen. In twee wijken zijn zogeheten sociale wijkschouwen geweest; mensen van de wijkteams belden huis aan huis aan om over de buurt te spreken.

Montessorischool
Van de beschikbare twintig miljoen euro voor de komende vier jaar in de veertien wijken is tot 1 december 2007 in totaal voor 1,6 miljoen aan projecten beschikbaar gesteld. Daarnaast is voor de inrichting van de woonomgeving bij de Montessorischool in Beijum een bedrag van maximaal 1,2 miljoen gereserveerd. "Er is dus meer dan voldoende financiële ruimte om goede ideeën en projecten te realiseren", aldus wethouder De Vries.
Gepubliceerd op: dinsdag 12 februari 2008
dinsdag 12 februari 2008:
Wijkteams bedenken voor 1,6 miljoen aan plannen voor de wijk