NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Voorkom schade, werk veilig: Leemhuis opent startbijeenkomst Veiligheidsprogramma
Op 4 februari opende NVZ-voorzitter Leemhuis de startbijeenkomst van het veiligheidsprogramma Voorkom schade, werk veilig. Zij riep alle ziekenhuizen en zorgprofessionals op om te participeren in het programma. Leemhuis deed dat namens de programmapartners het Landelijk Expertise Centrum, de Orde van Medisch Specialisten, verplegenden en verzorgenden Nederland en de NVZ.

Centraal in het programma staan: het verbeteren van de veiligheid in de zorg op tien thema's en de invoering van een veiligheidsmanagementsysteem in alle Nederlandse ziekenhuizen. Een ambitieuze doelstelling van het programma is om de komende vier jaar het percentage patiënten dat te maken krijgt met vermijdbare schade met 50% terug te brengen.

Positie en zeggenschap patiënt
`Met betrekking tot zorg en nazorg is de positie en zeggenschap van de patiënt erg belangrijk. Vanuit die invalshoek is de betrokkenheid van de NPCF goed om te zien. Nauwe samenwerking is er om concrete activiteiten op te zetten waarin de patiënt een rol krijgt bij patiëntveiligheid.'

Aantoonbaar beter
`In het veiligheidsprogramma dat vandaag van start gaat, zal het naast het VMS juist gaan om het aantoonbaar verbeteren van zorg. Het veiligheidsprogramma vormt als continue verbetersysteem het fundament om tot deze resultaten te komen en ze ook te veranderen', stelde Leemhuis.

Veiligheidscultuur
Speciaal aandacht schonk zij aan de verankering van veilig melden. `Zowel als zorgverlener en als werkgever stellen ziekenhuizen een veilige (werk)omgeving centraal bij het leveren en verder ontwikkelen van goed en dus veilige patiëntenzorg. Dat moeten zij vooral ook blijven doen want een `veiligheidscultuur' is essentieel!

Dat is een cultuur waarin hulpverleners en andere medewerkers zich bewust zijn van het risicovolle karkater van het eigen handelen. Een cultuur waarin zij bereid zijn incidenten te melden en te bespreken, om daarvan te leren.'

Initiatief veiligheidsprogramma en veiligheidsmanagementsysteem Voorkom schade, werk veilig! is een initiatief van de NVZ, de Orde van Medisch Specialisten, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging. De ontwikkeling van het veiligheidsmanagementsysteem is een initiatief van NVZ, Orde en LEVV. Introductie hiervan was een van de aanbevelingen uit het Sneller Beter rapport Hier werk je veilig of je werkt hier niet van Shell president Rein Willems.


* pdf document Plan van aanpak