Universiteit Twente

Kansen voor preventie overgewicht bij jonge kinderen

Kinderen hebben steeds jonger al overgewicht. Maar ouders kunnen veel doen aan preventie. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit Twente, TNO en UMC Utrecht in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Hun bevindingen worden gebruikt voor het ontwikkelen van een nieuwe aanpak. ZonMw subsidieert het vervolgonderzoek.

Een op de zeven baby's en peuters is te zwaar, terwijl dat tien jaar terug nog 1 op de tien was, constateerden de wetenschappers. In veel gezinnen leven kinderen ongezond. Regelmatig en goed ontbijten komt er vaak niet van; gezoete melkdrank wordt gezien als vervanger van melk. Een andere grote boosdoener is te weinig beweging. Zo zegt een op de vijf er te weinig aan toe te komen hun kind buiten te laten spelen. Tien procent van de peuters heeft al een tv op de eigen kamer en 22 procent bepaalt zelf het kijkgedrag.

In gezinnen met kinderen van 0 tot 4 jaar wordt vaak gedrag aangeleerd dat op latere leeftijd in verband staat met overgewicht. Volgens de onderzoekers kunnen ouders op het consultatiebureau uitleg krijgen over eenvoudige opvoedingsprincipes die gunstig zijn voor het behoud van een gezond gewicht. Een kind pressen z'n bord leeg te eten heeft meestal geen effect. Ook is het belonen van goed gedrag met snoep of de tv ongunstig. Het kind leren water te drinken als het nog dorst heeft na een glaasje limonade of dagelijks met jonge kinderen naar buiten gaan, zijn wel aanraders.

Hoe goed, gezaghebbend opvoeden in zijn werk gaat, kan worden afgekeken van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Daar is sprake van stimuluscontrole met duidelijke regels en grenzen, er wordt minder gesnoept en meer buiten gespeeld.

Het onderzoek vond plaats bij 16 van de 59
jeugdgezondheidsorganisaties verspreid over het land. In het verlengde hiervan wordt een nieuwe aanpak ontwikkeld die op de consultatiebureaus zal worden uitgetest. ZonMw subsidieert een vervolgonderzoek naar het effect van deze nieuwe aanpak naar de preventie van overgewicht bij zeer jonge kinderen.

Het artikel "Overgewicht en obesitas bij jonge kinderen (0-4 jaar): gedrag en opvattingen van ouders" is gratis te downloaden via de website van het NTVG (www.ntvg.nl)

Noot voor de pers:

Contactpersoon Universiteit Twente, afdeling Communicatie: drs. Berend Meijering, 053-489 4385, b.meijering@utwente.nl.

Contactpersoon TNO, afdeling communicatie: drs. Yvonne Janssen, 071 518 1694, yvonne.janssen@tno.nl

Top
Laatst gewijzigd op 12-02-2008 13:40:45 door Webmaster