Warchild


Hoop en zorg na rapport VN
In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) staat op Red Hand Day een belangrijk rapport op de agenda. Een jaar lang hebben task forces van de VN de situatie van kindsoldaten in landen die op de `zwarte lijst' staan, gemonitord. De resultaten zijn zowel hoopgevend als verontrustend.

Foto: Vicent Delbrouck, Fundacion Dos Mundos, Colombia Hoopgevende resultaten
War Child is verheugd te horen dat de wereldwijde inzet voor kindsoldaten ook resultaten oplevert. In Ivoorkust zijn geen kindsoldaten gerekruteerd en nemen de strijdende partijen maatregelen om de betrokken kinderen naar huis terug te laten keren. Sierra Leone en Liberia zijn van de zwarte lijst afgehaald. En Charles Taylor, ex-president van Liberia, en Thomas Lubanga, rebellenleider uit DR Congo, zijn officieel aangeklaagd wegens (onder andere) de inzet van kindsoldaten.

Te weinig aandacht voor re-integratie
Het rapport maakt helaas ook melding van zorgewekkende ontwikkelingen. War Child is vooral bezorgd dat de nadruk het afgelopen jaar lag op het ontwapenen van kinderen en minder op hun re-integratie in de samenleving. Re-integratie is kostbaar en een kwestie van de langere termijn. De wederopbouw van een vreedzame samenleving na de oorlog is echter afhankelijk van de successvolle re-integratie van deze kinderen! Als zij geen plek vinden is de kans groot dat zij opnieuw gerekruteerd worden. War Child onderschrijft dan ook het belang om bij vredesopbouw in naoorlogse gebieden re-integratie van kinderen vanaf het begin op te nemen in de vredesopbouw programma's. Daarbij is het voor een succesvolle re-integratie belangrijk dat de hele gemeenschap erbij betrokken wordt. War Child heeft dergelijke projecten voor re-integratie van kindsoldaten in Colombia, DR Congo, Oeganda en Sierra Leone.

Rekrutering van gevluchte kinderen
Ook de gesignaleerde trend om kinderen te rekruteren in kampen voor ontheemden, zoals in DR Congo, is verontrustend. Deze kinderen, die net zelf gevlucht zijn voor geweld en extra kwetsbaar zijn, worden het doelwit. Aan de andere kant is vluchten soms de enige manier voor ouders om dreigende rekrutering van hun kinderen door gewapende groepen te voorkomen. In Colombia zijn veel gezinnen gevlucht uit angst voor rekrutering. Een betere beveiliging van de kampen en bescherming van kinderen is daarom essentieel. War Child heeft programma's voor ontheemde kinderen in Colombia en DR Congo. Doel is hun weerbaarheid te versterken en daardoor rekrutering te voorkomen.

Strengere sancties?
War Child is blij met het voornemen van Radhika Coomaraswamy (de speciale vertegenwoordiger van de VN voor kinderen in oorlogssituaties) om de Veiligheidsraad te vragen strengere sancties op te leggen aan gewapende groepen die kindsoldaten gebruiken. We juichen haar initiatief toe om de veiligheidsraad te vragen een resolutie of presidentiële verklaring uit te geven waarmee dat mogelijk wordt. Hopelijk komen we daarmee, op deze Red Hand Day 2008, weer een stap verder in de richting van een wereld zonder kindsoldaten.