Gemeente Delft Toetsingskader GSM- en UMTS masten

De steeds grotere vraag naar en daardoor groei van mobiele diensten zorgt voor een toename van GSM- en UMTS antenne-installaties op (woon)gebouwen. Om een ongebreidelde wildgroei tegen te gaan en de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen heeft de gemeente voor het plaatsen van dergelijke installaties nu een toetsingskader opgesteld. Daarmee kan een bouwaanvraag voor het plaatsen van een antenne-installatie voortaan helder en consistent worden beoordeeld.

De Conceptnota GSM- en UMTS-masten betreft alleen antenne-installaties die hoger zijn dan vijf meter. Voor installaties onder de vijf meter hoeft geen bouwvergunning te worden aangevraagd. De nota geeft richtlijnen waaraan de gemeente toetst, wanneer er een aanvraag voor plaatsing van een antenne-installatie wordt ingediend.

Volksgezondheid
De wetenschap heeft geen bewijs kunnen vinden dat antennes schadelijk voor de gezondheid zijn. Dit is medio 2006 opnieuw bevestigd door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieu (VROM) naar aanleiding van een Zwitsers onderzoek. Ook de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komen tot die conclusie.

De gemeente kan een bouwaanvraag niet toetsen aan eventuele gezondheidsvraagstukken.

Inspraak en informatiebijeenkomst
De Conceptnota GSM- en UMTS-masten ligt van 19 februari tot 17 maart 2008 ter inzage bij de publieksbalie aan de Phoenixstraat. De nota is gedurende deze periode ook op www.gemeentedelft.info te vinden (uw inspraak telt, klik door naar plannen ter inzage). Op woensdag 12 maart 2008 vindt er tussen 19.00 en 21.00 uur een informatiebijeenkomst plaats in Delftstede, Phoenixstraat 66 te Delft. Daarbij zijn gemeente, GGD, Monet en het Antennebureau aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Na het verwerken van de inspraak wordt het toetsingskader ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Noot voor de redactie (