Ingezonden persbericht


Persbericht

Driebergen, 12 februari 2008

RECRON en Natuurmonumenten nemen hun verantwoordelijkheid

Pilot met de provincie Noord-Brabant toont gezamenlijke belangen rond Natura 2000

Recreatieondernemers hebben belang bij prachtige natuur. De natuur profiteert van de inzet van ondernemers in het buitengebied die investeren in hun directe omgeving. RECRON en Natuurmonumenten geloven in deze gezamenlijke belangen en bundelen daarom hun krachten met het ondertekenen van een intentieverklaring tot samenwerking in het kader van Natura 2000.

De aanleiding is dat er voor alle Natura 2000-gebieden beheerplanprocessen worden opgestart en beide organisaties zich er voor willen inzetten om de natuurdoelen te realiseren en dat hierbij álle gebiedsbelangen goed en evenwichtig (`haalbaar en betaalbaar') worden afgewogen en gediend.
Beide verenigingen ondertekenen dinsdagmiddag 12 februari om 14.00 uur een intentieverklaring. De provincie Noord-Brabant is gastheer voor deze ondertekening en gedeputeerde Hoes is erbij aanwezig. In de verklaring staat dat RECRON, Natuurmonumenten en de provincie Noord-Brabant een pilotproject starten in het Natura 2000-gebied ÂŽLoonse en Drunense DuinenÂŽ. Bij deze pilot wordt ervaring opgedaan met het opstellen van een beheerplan waarbij zowel aan natuur als recreatie volledig recht wordt gedaan. De leerervaringen uit deze samenwerking worden, waar mogelijk en zinvol, gedeeld met de deelnemers aan de beheerplancommissies van de overige Natura 2000-gebieden in Nederland (161 in overig Nederland). Er wordt door alle partijen actief gezocht naar mogelijkheden van het samengaan van natuur en recreatie en de ÂŽwin-winÂŽmogelijkheden die hierbij kunnen ontstaan.

RECRON en Natuurmonumenten hebben een eerste versie van een gezamenlijk `Programma van Eisen' ontwikkeld voor de beheerplanprocessen in het kader van Natura 2000. Met dit Programma van Eisen kunnen de organisaties aan de betrokken overheidspartijen en andere actoren laten zien aan welke voorwaarden beheerplanprocessen moeten voldoen om zowel het natuur- als het recreatiebelang goed tot hun recht te laten komen. Deze eerste versie vormt de basis van de samenwerking bij het pilotproject in Noord-Brabant.

Natura 2000-gebieden zijn speciale zones voor beschermde dier- en plantsoorten. De Europese Unie heeft zich ten doel gesteld in 2010 een netwerk te realiseren van natuurgebieden door het nemen van maatregelen die nodig zijn om een gunstige staat van instandhouding van plant- en diersoorten en hun leefomgeving te realiseren. Een belangrijk instrument hiervoor is de uitvoering van het Nederlandse Natura 2000-project.

RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een optimaal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt ongeveer 1.900 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommo- daties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.

Natuurmonumenten is een onafhankelijke vereniging die natuur, landschap en cultuurhistorie veiligstelt door gebieden aan te kopen, te beheren en te beschermen. Natuurmonumenten krijgt steun van bijna 880.000 leden. De vereniging beschermt en beheert zo'n 99.000 hectare verdeeld over 345 natuurgebieden.