Alleen FNV zorgt voor diversiteit binnen de Kamers van Koophandel

12/02/2008 15:01



FNV Vakcentrale



Van de 60 nieuwe bestuursleden van de Kamers van Koophandel die de FNV mocht benoemen is bijna de helft vrouw, de helft zelfstandige zonder personeel en vijftien procent allochtoon. De gemiddelde leeftijd is gedaald van bijna zestig jaar naar vijftig jaar. Maar de FNV is vrijwel de enige die dit voor elkaar kreeg. "Gemiste kans, jongens", zegt Wilna Wind vandaag dan ook tegen haar collega's van CNV en MHP en tegen de vertegenwoordigers van VNO-NCW en het MKB, die ook elk een flink aantal nieuwe leden in de Kamers van Koophandel voordroegen.

De werkgevers en werknemers treffen elkaar vandaag tijdens een bijeenkomst die is georganiseerd door de Kamer van Koophandel Nederland voor alle bestuursleden van de regionale KvK's. Met ingang van 1 januari 2008 is het aantal KvK-regio's teruggebracht tot 12 en is het aantal bestuursleden drastisch ingekrompen.

Houd zoveel mogelijk rekening met de ontwikkelingen in het bedrijvenlandschap nu steeds meer vrouwen, allochtonen en jongeren gaan ondernemen. Dat was de boodschap van de voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland, Thijs Wöltgens. Hij wist zich gesteund door een brede meerderheid in de Tweede Kamer die begin 2007 een motie van die strekking met een grote meerderheid aannam. Het lijkt erop dat alleen de FNV gehoor heeft willen geven aan die oproep.

In haar toespraak stelt Wilna Wind dat meer diversiteit aan de top alleen wordt gerealiseerd als vrouwen, jongeren en allochtonen ook daadwerkelijk een kans krijgen om bestuurlijke ervaring op te doen en zich binnen besturen kunnen ontwikkelen. "Vanuit een bredere basis is doorstroom naar de top nu eenmaal eenvoudiger", aldus Wind.





http://www.fnv.nl




FNV