Radboud Universiteit Nijmegen


Nieuwe behandelingsaanpak lijkt effectief

Cocaïneverslaafde patiënten blijven makkelijker van drugs af wanneer ze beloond worden

Individuele gedragstherapie in combinatie met beloning is voor een bepaalde groep patiënten die verslaafd is aan opiaten en cocaïne, een effectieve behandelingsaanpak om van de drugs af te blijven, ook voor langere tijd. Het is een andere benadering: gewenst gedrag belonen in plaats van ongewenst gedrag straffen.

Het NISPA, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, deed onderzoek in opdracht van ZonMw en Resultaten Scoren. Daaruit blijkt dat een strak behandelingsprogramma van een half jaar in combinatie met beloning in de vorm van tegoedbonnen, een beter resultaat heeft dan de reguliere onderhoudsbehandeling met methadon. Eenderde van de patiënten die deze behandeling onderging, haalde cocaïnevrij de eindstreep. Drie maanden daarna waren ze - zonder extra beloning - nog clean. Patiënten die deze behandeling volgen, hebben een vijftien keer grotere kans om ook daadwerkelijk drugsvrij te worden en te blijven. Extra kosten per behandeling bedragen ruim 6000 euro. Volgens prof. dr. Cor de Jong, hoogleraar Verslavingszorg, toont dit onderzoek aan dat er een effectieve manier van behandelen is voor deze op andere manieren zo moeilijk te behandelen groep. De resultaten worden gepresenteerd op vrijdag 8 februari op een symposium op de Radboud Universiteit.

Steeds meer patiënten
Het aantal patiënten in Nederland dat hulp vraagt voor een cocaïneverslaving neemt toe. Cocaïneverslaving gaat vaak gepaard met ernstige biologische, psychologische en sociale problemen. Vaak ook gaat het om een comorbide verslaving: om patiënten met nog een andere verslaving of patiënten met psychiatrische stoornissen. Vanwege de ernst en complexiteit is behandeling van cocaïneverslaving uiterst lastig. Daarom heeft NISPA in samenwerking met Novadic-Kentron, Tactus, IrisZorg, GGZ Noord- en Midden-Limburg en Verslavingszorg Noord Nederland een project uitgevoerd waarin een nieuwe en controversiële behandelingsvorm is onderzocht.

Community Reinforcement Approach beloont goed gedrag Werkzame behandelingen met medicijnen zijn er voor deze ernstig verslaafden niet. Er zijn wel psychosociale behandelingen waarvan effect kan worden verwacht. Een daarvan is de uit de VS afkomstige Community Reinforcement Approach (CRA).
Community Reinforcement Approach is een behandelingsprogramma van 24 weken. Gedurende de eerste twaalf weken heeft de therapeut twee individuele behandelingscontacten, waar nodig gecombineerd met extra telefonisch of persoonlijk contact. De daaropvolgende twaalf weken is het contact teruggebracht tot één keer per week. Drie keer per week (later twee keer per week) worden er urinemonsters afgenomen om te controleren of de patiënt cocaïne gebruikt heeft. Deze aanpak wordt in het onderzoek gecombineerd met Contingency Management , waarbij gewenst gedrag, in dit geval het niet gebruiken van drugs, wordt beloond met vouchers of tegoedbonnen. Deze zijn te gebruiken voor zaken die niets met drugsgebruik te maken hebben en die andere activiteiten juist stimuleren.

Onderzoek
Aan dit onderzoek werkten in totaal 66 patiënten mee. 35 cocaïneafhankelijke patiënten met een co-morbide opiaatafhankelijkheid zijn gedurende zes maanden ambulant behandeld door getrainde therapeuten en verpleegkundigen. Een controlegroep van 31 patiënten kreeg de gebruikelijke behandeling met methadon. Patiënten zijn gemeten vóór de behandeling, aan het eind van de behandeling en drie maanden na afloop van de behandeling. 23 patiënten voltooiden de behandeling, van wie de helft cocaïnevrij. Uit de controlegroep van 31 patiënten haalden 14 deelnemers de eindstreep, maar van hen was er slechts één cocaïnevrij.

De 12 patiënten die na de behandeling clean waren, waren dat zonder beloning nog steeds drie maanden daarna. Het niet meer gebruiken van cocaïne maakt ruimte om te werken aan het oplossen van andere problemen. Bij de cocaïnevrije patiënten bleken hun problemen op andere gebieden sterk af te nemen en hun kwaliteit van leven nam toe.Verder onderzoek moet uitwijzen of ze ook daadwerkelijk drugsvrij blijven.

Tegoedbonnen of vouchers
Via urinemonsters wordt gecontroleerd of de patiënt inderdaad geen drugs gebruikt heeft. Is het monster negatief, dan wordt de patiënt beloond. De beloning begint met 2,50 euro en neemt toe met 1,25 euro voor elk negatief urinemonster, tot een maximum van 20 euro per monster. In overleg met hun therapeut kunnen deelnemers de beloningsvouchers inwisselen voor goederen of activiteiten die bijdragen aan het behandelingsdoel. Bijvoorbeeld lidmaatschap van een vereniging, een NS-kaartje om een familielid te bezoeken of een bloemenbon om begonia's voor de tuin te kopen.

De beloning maakt deel uit van de 26 weken durende behandeling. Het bedrag van de beloning met tegoedbonnen is gemiddeld 150 euro per patiënt. Voor 35 patiënten betekent dat 5.250 euro.

Belonen werkt
Is het effect van de beloning dan zo sterk? Onderzoeksleider prof. Cor de Jong: 'Voor een specifieke groep in combinatie met de CRA-gedragstherapie kennelijk wel. Maar niet iedere cocaïneverslaafde patiënt kan er aan meedoen. Er zijn duidelijke voorwaarden, zoals de motivatie om het gedrag te veranderen, de therapie te volgen en ook tot het eind te volgen, de bereidheid tot het afstaan van urinemonsters. Bovendien moet de patiënt bereid zijn om voor de behandeling drie keer per week naar de kliniek te komen en daar is een geïnstrueerd behandelingsteam nodig met CRA-deskundige therapeuten en verpleegkundigen.'

Het inpassen van de CRA-behandeling in het zorgaanbod is een hele klus voor de verslavingszorg. Voor hulpverleners vraagt het een verandering van houding: belonen van gewenst of wenselijk gedrag en niet meer zonder meer straffen van ongewenst gedrag. Sommige instellingen zijn al begonnen met het aanpassen van hun aanbod aan de CRA-principes.

Kosten
Gemiddeld kost behandeling van een opiaatverslaafde met een onderhoudsdosis methadon 6.250 euro per half jaar. Die kosten blijven bestaan, want de patiënt ontvangt tijdens zijn behandeling ook methadon.De kosten van de nu onderzochte behandeling met beloning zijn maximaal 6.140 euro (kosten voor 36 therapiesessies en afname en controle urinemonsters bedragen 4.872 euro ende maximale kosten voor de vouchers bedragen 1.268 euro). Dat betekent dat de extra kosten voor deze behandeling 6.140 euro bedragen voor een half jaar, met een kans op succes van een op drie.
Volgens prof. Cor de Jong en zijn mede-onderzoekster dr. Laura De Fuentes-Merillas van Novadic-Kentron/NISPA zijn deze resultaten overtuigend genoeg om de beloningsbehandeling op te nemen in het reguliere aanbod van de verslavingszorg.

De resultaten worden gepresenteerd op vrijdag 8 februari, tijdens de conferentie 'Is belonen
effectief?' aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Aula, Comeniuslaan 2, tijd: 12.00-17.30 uur.