Radboud Universiteit Nijmegen


Internationaal congres UMC St Radboud

Mentale controle over gaan en staan

Het is een misverstand dat lopen en staan automatische processen zijn die zich buiten het brein om afspelen. Deze ogenschijnlijk eenvoudige handelingen worden wel degelijk gecontroleerd door ons bewustzijn en ons denken. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat veel patiënten met een ziekte van de hersenen niet meer in staat zijn tegelijk te lopen en een eenvoudig gesprek te voeren. Het UMC St Radboud houdt begin februari in Amsterdam een congres over de interactie tussen bewegen en mentale en cognitieve processen.

De kennis over de controle van ons brein over het gaan en staan is de afgelopen jaren zeer sterk gegroeid, mede dankzij onderzoekstechnieken als MRI, onderzoek naar loop- en balansmotoriek en onderzoek naar ziekten waarbij deze controle faalt, zoals de ziekte van Parkinson en dementie. Begin februari houdt het UMC St Radboud in het Okura Hotel in Amsterdam een groot internationaal congres, waarin de nieuwste inzichten op dit gebied gepresenteerd worden vanuit alle betrokken medische en andere disciplines, zoals neurologie, geriatrie, fysiotherapie, psychiatrie, revalidatiegeneeskunde, fysiologie, bewegingswetenschappen en medische psychologie.

Twee kanten
Het lijkt erop dat de interactie tussen bewegen en hersenen twee kanten op werkt. Niet alleen controleert en stuurt ons brein bewegingen, ook kunnen sport en aan sport verwante lichamelijke activiteiten bijdragen aan het herstel van beschadigde, slechtwerkende zenuwcellen. Alleen al het je inbeelden van een bepaalde beweging heeft effect. Dit blijkt uit onderzoek bij patiënten die als gevolg van een herseninfarct verlamd zijn. Ingebeeld bewegen leidt tot beter herstel. Ook is er verband tussen bewegen en dementie: de ernst van de dementie hangt samen met de hoeveelheid dagelijkse beweging van de patiënten.

Internationaal zeer vooraanstaande wetenschappers op dit terrein presenteren in Amsterdam de eerste resultaten van belangrijk onderzoek. Naast fundamenteel neurowetenschappelijk onderzoek komen ook andere onderwerpen aan bod zoals:

* het nut van dansen als revaliderende therapie
* hoe te leren van de medische begeleiding van het sterrenteam van The Chelsea Football Club

* welke rol spelen Parkinsonachtige veranderingen in het brein bij loopstoornissen en vallen op hoge leeftijd

* hoe beïnvloedt de angst om te vallen het lopen en bewegen
* het effect van lichamelijke inspanning, in het bijzonder sport, op regeneratie van zenuwcellen

Dansgezelschap
Het congres wordt een hoogtepunt op het gebied van de neurowetenschappen, gerontologie en geriatrie. De organisatoren hebben de ambitie en het geloof, gestoeld op eigen onderzoeksresultaten, dat dit nadrukkelijk interdisciplinaire congres een grote stap vooruit kan zijn, zowel in wetenschap als in behandeling. Een speciaal voor het congres ontworpen choreografie van het internationale dansgezelschap The Movement Network zet hiervoor de toon bij de feestelijke opening.

Sponsoren die het congres mogelijk maken, zijn onder meer de Nederlandse Vereniging voor Gerontologie, het Prinses Beatrix Fonds, het F.C. Donders Institute for Neuroscience en het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice, twee onderzoeksinstituten van het UMC St Radboud.

Er zijn twee congresvoorzitters: neuroloog dr. Bastiaan Bloem en geriater prof.dr. Marcel Olde Rikkert. Zij zijn beiden verbonden aan het UMC St Radboud.

Tweede congres Gait & Mental Function
Plaats: Amsterdam Okura Hotel
Data: 31 januari t/m 3 februari 2008