Milieudienst Rijnmond

Geluidsproeven in Oostvoorne

12.02.2008 12:00

Met geluidsproeven willen onderzoekers van het project 'Geluid in beeld' een beeld krijgen van de (meteo)factoren die de overdracht van geluid van de Maasvlakte en Europoort naar Oostvoorne beïnvloeden.

Afhankelijk van het weer wordt in februari of maart een proef van in totaal twee dagen gehouden. 'Geluid in beeld' is een initiatief van DCMR Milieudienst Rijnmond, Havenbedrijf Rotterdam en bulkoverslagbedrijf EMO. Daarnaast participeren ECT en de gemeente Westvoorne. Doel van de deelnemende organisaties is de vermindering van de hinderbeleving in Oostvoorne van industriegeluid vanaf de Maasvlakte en Europoort.

Wind en neerslag

Op twee aaneengesloten doordeweekse dagen in februari of maart gaat Geluid in Beeld geluidsproeven doen in Oostvoorne. De exacte data worden twee dagen tevoren via de lokale media bekend gemaakt. Dit kan niet eerder omdat de onderzoekers afhankelijk zijn van de wind en de hoeveelheid neerslag. Uit grote luidsprekers op de Maasvlakte en Europoort komt geluid. Op verschillende plekken in en rondom Oostvoorne staat meetapparatuur om het geluid te meten. Het geluid klinkt een paar keer per dag, gedurende vijf minuten. Het geluid is in Oostvoorne in de verte te horen tussen zeven uur 's ochtends en tien uur 's avonds. In Geluid in Beeld onderzoeken overheid, bedrijven en instituten samen de hinder van industriegeluid in Oostvoorne.

Industriegeluid

Met de geluidsproeven, ook wel kunstbronmetingen, hopen de onderzoekers van Geluid in Beeld een beeld te krijgen van de factoren die de overdracht van geluid van de Maasvlakte naar Oostvoorne beïnvloeden. De onderzoekers meten daarom naast de geluidsniveaus ook de luchttemperatuur, de watertemperatuur, de wind en de bodemgesteldheid. Met de resultaten van de kunstbronmetingen perfectioneren de onderzoekers hun model. Dit model helpt bij het bepalen welke (weers-)omstandigheden de overdracht van industriegeluid beïnvloeden.

Op de website www.geluidinbeeld.nl staat alle relevante informatie. Daar kunnen bewoners ook een vragenlijst invullen over de hinder die zij ervaren.