Vereniging Milieudefensie

Amsterdam volgt Europees voorbeeld voor schone lucht

Milieudefensie blij met milieuzone personenauto's

De gemeente Amsterdam wil ook sterk vervuilende bestelbusjes en personenauto's gaan weren uit de milieuzone in de stad. Milieudefensie is opgetogen over deze uitgelekte plannen van de gemeente Amsterdam om serieus iets te doen aan de luchtkwaliteit .

Ook andere voorstellen die in de uitgelekte plannen staan, zoals het verhogen van de parkeertarieven en meer ruimte voor autodelen, kunnen op de steun van Milieudefensie rekenen. 'De Amsterdamse plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn een serieuze stap in de goede richting', zegt Ivo Stumpe van de campagne Verkeer van Milieudefensie. 'Met name het plan om in de huidige milieuzone ook de vieze bestelbusjes en personenauto's te weren, zal veel helpen. Zeker in combinatie met een sloopregeling voor de meest vervuilende voertuigen, kan dit een bijna pijnloze operatie worden waar iedereen baat bij heeft'.

De gemeente Amsterdam volgt met de nieuwe plannen het voorbeeld van andere Europese steden, onder andere in Duistland en Engeland. De hoofdstad liep al voorop op het gebied van luchtkwaliteit, door een fors gebied aan te wijzen waar de smerigste vrachtwagens niet meer mogen komen. Stumpe: 'Maar aangezien er tien keer meer bestelbusjes in de stad rondrijden dan vrachtwagens, is dit een logisch vervolg. De metingen van de GGD laten zien dat de luchtkwaliteit ondanks eerdere maatregelen nergens in de stad echt beter is geworden en op een aantal plaatsen zelfs slechter. De makkelijkste manier om de luchtvervuiling tegen te gaan, is uiteraard het weren van de grootste vervuilers'.

Milieudefensie is ook blij dat Amsterdam van plan is om via maatreglen zoals het verhogen van parkeertarieven, bezoekers aan te moedigen om met het openbaar vervoer te komen. Stumpe: 'De verbindingen met de omliggende gemeenten en de rest van het land zijn prima. Als daar meer capaciteit komt zijn er ook geen parkeergarages aan de reeds overbelaste ringweg nodig.'