Provincie Noord-Holland

Schatten onder je voeten nu te zien in de Zandwaaier

12-2-2008

Ruim 125.000 mensen maakten al kennis met haar: Hilde, een Noord-Hollandse Friezin die leefde in de vierde eeuw. Na een succesvolle periode in Castricum is de expositie Schatten onder je voeten over Hildes leefwereld de komende maanden te zien in Overveen.

Gedeputeerde Sascha Baggerman opende op 1 februari de bijzondere tentoonstelling in Duincentrum De Zandwaaier in Overveen. Tot 10 oktober 2008 is daar te zien hoe Hilde moet hebben geleefd. De vondst van een skelet in 1995 was de aanleiding voor het verhaal over Hilde. Anders dan andere Friezen, die werden begraven in grafvelden, werd zij alleen gevonden. Ook lag ze in een ongebruikelijke houding en was haar arm gebroken. De expositie gaat in op de raadsels rond haar dood. Met behulp van moderne technieken werd het gezicht van Hilde gereconstrueerd. Haar skelet is ook te zien op de tentoonstelling.

Geschiedenis
Schatten onder je voeten laat iedereen op bijzondere wijze kennismaken met de geschiedenis van Noord-Holland (600 v. Chr.-750 na Chr.). Kinderen en volwassenen kunnen er ontdekken wat het inhield om te leven in die tijd en hoe het landschap er destijds uitzag. Ook worden de gewoontes behandeld van de Friezen. Er zijn diverse spullen van hen aanwezig: aardewerk, houten gebruiksvoorwerpen, bronzen mantelspelden en scharen, sieraden, kammen van bot en nog veel meer.

Schatten onder je voeten

Spectaculair
Extra bijzonder is het dat er onlangs door archeologen unieke opgravingen zijn gedaan van drie nederzettingen uit de 5e en 6e eeuw bij Groot-Olmen, op een paar kilometer van de Zandwaaier! Het materiaal is spectaculair te noemen. Nog nooit eerder zijn in de duinen zoveel overblijfselen gevonden van vroegere bewoners. De archeologische vondsten en een maquette van een vroeg middeleeuwse boerderij worden eveneens in de Zandwaaier gepresenteerd. Kijk voor meer informatie op www.schattenonderjevoeten.nl.

Nieuwsredactie