Provincie Groningen

2000-2006" gepubliceerd Rapport "Risicoscore coronaire hartziekte Groningen 2000-2006" gepubliceerd 12 februari 2008

De sterfte aan coronaire hartziekten* is de afgelopen 25 jaar gehalveerd. De sterfte aan coronaire hartziekten, gecorrigeerd door de leeftijdsopbouw, is de afgelopen 25 jaar significant hoger in de provincie Groningen vergeleken met het landelijke referentiecijfer.

Investeringen in een gezonde leefwijze zullen bijdragen aan een lagere sterftekans door een hartinfarct. Het gaat dan om het verder terugdringen van roken, vroeg signaleren van een toename in lichaamsgewicht, bevorderen van gezonde voeding en voldoende bewegen. Dit blijkt uit het rapport 'Risicoscore coronaire hartziekte in Groningen 2000-2006' dat opgesteld is in opdracht van de provincie Groningen. Het rapport is samen met de provincie, de GGD Groningen en AmbulanceZorg Groningen tot stand gebracht. Aanleiding voor het rapport is het maatschappelijke debat over de rol van automatische externe defibrillatoren (AED's) bij het voorkomen van onverwachte dood door een hartstilstand.

Bij een hartstilstand moet snel worden gehandeld. Na alarmering van specialistische hulp is het van groot belang dat er door omstanders direct begonnen wordt met de zogenaamde Basic Life Support (BLS), oftewel reanimatie. De aanwezigheid van een AED, aanvullend op de Basic Life Support, kan de overlevingskansen van een slachtoffer met een hartstilstand vergroten.

Uit het rapport 'Risicoscore coronaire hartziekte in Groningen 2000-2006' blijkt verder dat in gemeenten met een verhoudingsgewijs lange responstijd van ambulances, de kans op de toegevoegde waarde van een automatische externe defibrillator (AED) hoog is.

Echter, hierbij worden twee kanttekeningen geplaatst. Ten eerste is de kans op doelmatig gebruik van een AED klein. Ten tweede is de keuze van een geschikte locatie voor een AED lastig.

Het ziet er naar uit dat aan het eind van 2008 alle noodhulpauto's van de Regiopolitie uitgerust zijn met een AED. Dit betreft een welkome aanvulling binnen de keten van hulpverlening in onze provincie. Maar ondanks dit positieve nieuws blijft gelden dat de training van burgers in basale reanimatietechnieken (BLS) onverminderd belangrijk is om de kans op overlijden bij een hartstilstand te verkleinen.

In het rapport wordt een gecombineerde cardiovasculaire risicoscore gepresenteerd vanuit een geografisch perspectief. Deze risicoscore is gebaseerd op een combinatie van zes factoren; sterfte (2 maten), responstijd ambulance (2 maten), leefwijze (risicofactoren voor het ontstaan van een hartinfarct: roken en overgewicht). De Groninger gemeenten kunnen de informatie uit het rapport gebruiken bij de invulling en uitwerking van het lokale gezondheidsbeleid.


* Coronaire hartziekten zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders. Dit veroorzaakt pijn op de borst. Coronaire hartziekten worden onderverdeeld in acuut hartinfarct en angina pectoris. Coronaire hartziekten zijn de meest voorkomende hart- en vaatziekten in Nederland.

12 februari 2008