Provincie Groningen

Glasvezelnetwerk Oost-Groningen van start 12 februari 2008

De provincie Groningen heeft de aanleg van het glasvezelnetwerk in Oost-Groningen gegund aan KPN. De overeenkomst met KPN wordt eerdaags ondertekend. Dit betekent dat de aanleg van de laatste van de vijf te realiseren ringen in de provincie Groningen van start kan gaan. Op het netwerk in Oost-Groningen worden vier gemeentehuizen, twee bedrijventerreinen en acht provinciale bruggen aan het Winschoterdiep aangesloten.

Ring Oost-Groningen
Bij de ring Oost-Groningen zijn de gemeenten Bellingwedde, Winschoten, Reiderland en Scheemda betrokken. De aanleg wordt gefinancierd door de provincie en de vier deelnemende gemeenten. KPN legt een open netwerk aan waarop ook andere en nieuwe bedrijven en instellingen in deze regio zich kunnen laten aansluiten. De aanleg van de ring in Oost-Groningen is de laatste provinciering. Na uitvoering van deze ring ligt in de gehele provincie Groningen glasvezelinfrastructuur.

Project provincie-ring
De provincie is in 2004 gestart met de realisatie van een glasvezelnetwerk.
Het huidige aanbod van kabelinternet en DSL is namelijk onvoldoende om de sterk groeiende vraag naar meer bandbreedte te kunnen bedienen. Het netwerk is opgedeeld in vijf gebieden:

* Reitdiep

* Eemsdelta

* Gorecht

* Veenkolonien

* Oost-Groningen.

Bedrijven en instellingen kunnen zich nu laten aansluiten op een glasvezelnetwerk tegen een marktconform tarief.

Voordelen van glasvezel
De digitale snelweg is hét middel om Groningen economisch op de kaart te zetten. Voor de bedrijfsvoering van veel organisaties en bedrijven wordt snel dataverkeer steeds belangrijker. Naast voldoende arbeidskrachten en goede bereikbaarheid wordt de aanwezigheid van glasvezel een belangrijke vestigingsfactor. Supersnelle digitale verbindingen bevorderen dus het vestigingsklimaat en kunnen extra werkgelegenheid opleveren.

De voordelen voor ondernemingen bij de overstap naar breedband liggen in kostenbesparingen, betere onderlinge samenwerking, mogelijkheden tot innovatie en hogere kwaliteit van dienstverlening (zoals verlenen van zorg, verhuur en onderhoud van woningen, nieuwe diensten aanbieden etc.).

De aanleg van glasvezel naar de provinciale bruggen aan het Winschoter-diep maakt het op termijn mogelijk deze bruggen op afstand te bedienen.

12 februari 2008