Gemeente Ede

nummer 028 / Ede, 12 februari 2008

regels ruimer dan landelijke afspraken
gemeente Ede verschaft duidelijkheid over hulp bij het huishouden

De gemeente Ede heeft met de zorgverleners afgesproken hoeveel en wat voor soort hulp bij het huishouden zij in allerlei gevallen in mogen zetten. Deze regels zijn soepeler dan de landelijke regels die het Centrum voor Indicatiestelling Zorg (CIZ) hanteert.

Zo mogen de thuiszorgorganisaties in Ede meer zorg inzetten als er zwaar huishoudelijk werk verricht moet worden bij alleenstaande mensen. Ook mogen de thuishulpen meer tijd en aandacht besteden aan het bereiden van warme maaltijden. Als kinderen drie dagen in de week naar de kinderopvang gaan, mag voor de opvang thuis hulp bij het huishouden ingezet worden. Bij het CIZ ligt die grens bij vijf dagen.

Onderzoek
De thuiszorgorganisaties in Ede en de gemeente Ede hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de wijze waarop het afgelopen jaar de hulp bij het huishouden is ingezet. Zij hebben 30 aanvragen nauwkeurig onderzocht en op basis daarvan de regels opgesteld.

HH1 en HH2
In de Edese richtlijn is duidelijk aangegeven wanneer de zorgverlener eenvoudige huishoudelijke hulp (HH1) mag inzetten en wanneer uitgebreidere hulp (HH2). HH1 is bedoeld voor mensen die zelf nog goed aan kunnen geven welke werkzaamheden moeten gebeuren, HH2 is bedoeld voor mensen die daar om wat voor reden dan ook niet goed toe in staat zijn. Voorbeelden van HH1-werk zijn: boodschappen doen op basis van een boodschappenlijstje dat de cliënt heeft gemaakt, eeb roodmaaltijd bereiden, een warme maaltijd opwarmen, allerlei schoonmaakwerkzaamheden , wassen en strijken. Voorbeelden van HH2-werk zijn: het plannen van het huishouden, opstellen van een boodschappenlijst, kinderen verzorgen, (helpen met) koken en dergelijke.

Overgangsregeling
Net als in 2007 heeft het college ook voor 2008 een overgangsregeling ingesteld. Dor deze overgangsregeling kunnen de zorgverleners in de meeste gevallen de zorg blijven leveren die zij ook al vóór de invoering van de Wmo boden. De inzet van goedkope Alpha-hulpen wordt daarmee overbodig.

Advies Wmo-raad
De Wmo-raad gaat het college nog adviseren over de richtlijn. Na dit advies stelt het college de richtijnen definitief vast en zullen deze officieel gepubliceerd worden.

---