Gemeente Ede

nummer 31 / Ede, 12 februari 2008

Ontwikkelingen in jonge wijk
College geeft invulling aan moties van de gemeenteraad over Kernhem

Het college van burgemeester en wethouders in Ede nam vandaag een aantal besluiten over de inrichting van de wijk Kernhem. Er ligt een voorstel voor de definitieve inrichting van het kruispunt Laarwoud / N224. Verder reserveert het college een bedrag om knelpunten, vooral op het gebied van beheer en verkeer, op te lossen. Voor de warmtevoorziening sluit het college een overeenkomst met NUON, waarbij de definitieve warmtecentrale op de huidige locatie gerealiseerd wordt.

Eindrapport werkgroep Kernhem
Door een motie van de gemeenteraad heeft het college een werkgroep ingesteld van bewoners, belangengroepen en ambtenaren. Samen inventariseerden zij de sterke punten en knelpunten van de wijk. In het eindrapport van de werkgroep staan alle knelpunten met de mogelijke oplossingen. De gemeente treft een aantal fysieke maatregelen om een deel van de knelpunten op te lossen. Om verdere invulling te kunnen geven aan het oplossen van een aantal knelpunten is nader overleg met de bewoners van de wijk noodzakelijk. De gemeente ziet het Wijkplatform Kernhem als haar gesprekspartner daarvoor.

Warmtevoorziening
Het college voerde een quickscan uit naar mogelijke locaties voor de nieuwbouw van de warmtecentrale. De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn, dat:

- nieuwbouw op een andere locatie mogelijk is, maar (forse) extra kosten met zich meebrengt;

- met het bouwen op de huidige locatie wordt voldaan aan de wettelijke eisen.
Burgemeester en wethouders besloten daarom vandaag om op de huidige locatie van de tijdelijke warmtecentrale, de definitieve warmtecentrale te realiseren. NUON zal hiervoor een bouwvergunning aanvragen. De bouw van de nieuwe centrale duurt circa twee jaar.

Kruispunt
De gemeente stelde vorig jaar een werkgroep in die adviseerde over de inrichting van het kruispunt Laarwoud / N224. Tijdens de bijeenkomsten is besproken hoe de gemeente de nieuwe rijbaan zo goed en veilig mogelijk kan inpassen. De uiteindelijke oplossing is als volgt: vanaf de N224 kunnen autos straks alleen het Laarwoud in rijden via de oostkant van de laan van Kernhem. De westkant van deze laan leidt alleen nog naar de N224 toe. Het voordeel van deze oplossing is dat er geen verkeerslichten komen op de laan van Kernhem, waardoor het verkeer sneller doorstroomt. Er komt een groene invulling tussen de nieuwe rijbaan van de verdubbelde N224 en de Laan van Kernhem. Tussen de N224 en de haag langs de parkeerplaatsen aan de Laan van Kernhem wordt een hek geplaatst.

---