Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer doet aangifte schending geheimhoudingsplicht

De gemeente Zoetermeer doet aangifte van het doorgeven van geheime stukken aan het Algemeen Dagblad. Afgelopen week zijn verschillende artikelen in deze krant gepubliceerd waaruit blijkt dat de journalist de inhoud kent van deze stukken, die onlangs aan de orde zijn geweest in het college en de gemeenteraad. Bovendien schrijft de journalist zelf ook over een `geheime notitie die in het bezit is van deze krant'.

Zowel raads(commissie)leden als collegeleden leggen op grond van de Gemeentewet een eed of belofte af waarin zij onder meer beloven hun plichten als politieke ambtsdrager naar eer en geweten te zullen vervullen en de wet te zullen nakomen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat zij geen geheime informatie naar buiten mogen brengen. Ook voor ambtenaren geldt dat zij geen geheime informatie mogen vrijgeven en dat dit - als zij dit toch doen - in ieder geval als plichtsverzuim wordt aangemerkt. Voor alle ambtelijk en politiek betrokkenen bij de gemeente geldt dat zij strafbaar zijn op grond van het Wetboek van Strafrecht als ze een geheim dat ze moeten bewaren uit hoofde van hun ambt of beroep toch opzettelijk vrijgeven.

Burgemeester Waaijer heeft besloten namens de gemeente Zoetermeer aangifte te doen bij de politie. De aangifte kan leiden tot een onderzoek van de recherche binnen alle geledingen van de gemeente Zoetermeer.