Gemeente Lisse

organisatie > 2008 > College wil zestig panden aanwijzen als monument

College wil zestig panden aanwijzen als monument

Het college van Lisse is van plan om zestig panden in Lisse aan te wijzen als gemeentelijk monument. De inventarisatie van de panden is afkomstig van de Stichting Dorp, Stad & Land. De Monumentencommissie kan zich hier grotendeels in vinden.

Zestig gebouwen in Lisse blijken 'monumentwaardig' te zijn. Zij staan op een lijst die is samengesteld door de Stichting Dorp, Stad & Land (DSL). Het college wil deze panden toevoegen aan de gemeentelijke monumentenlijst. Dan zijn ze namelijk beschermd. De gemeente heeft de eigenaren inmiddels op de hoogte gesteld. Zij kunnen hun zienswijzen indienen en na de definitieve aanwijzing kunnen zij eventueel nog bezwaar maken.

Advies Monumentencommissie

De commissie heeft positief geadviseerd over de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst met de panden die DSL heeft voorgesteld. Alleen het pand Heereweg 449 is volgens de commissie niet monumentwaardig. Verder is de commissie het niet eens met het advies van DSL om twaalf andere panden niet op de lijst te zetten. Deze panden moeten volgens de commissie wel worden aangewezen als monument. Ze wil graag dat DSL hier opnieuw naar kijkt.

Enkele voorbeelden

Voorbeelden van panden die zijn aangewezen als gemeentelijk monument zijn: villa Rutsbo, sigarenmagazijn De Bruin en shoarma Ibis aan de Heereweg, café De Gewoonste Zaak aan de Schoolstraat en de Zemelpoldermolen aan de 1e Poellaan.