Provincie Gelderland


Arnhem, 12 februari 2008

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 12 FEBRUARI 2008

GELDERLAND ALGEMEEN
Gelderland blijft aandeelhouder in Nuon (B3) Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland willen het aandeelhouderschap in Nuon (45%) ook na splitsing van het energiebedrijf voortzetten. Splitsing van het bedrijf is aanstaande, omdat Nuon als gevolg van de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON) verplicht is uiterlijk 1 januari 2011 de commerciële poot van het bedrijf, het productie- en leveringsbedrijf, en het netwerkbedrijf te hebben gesplitst. Nuon bereidt nu de feitelijke splitsing voor en wil deze voor medio dit jaar hebben afgerond. Het aandeelhouderschap van het netwerkbedrijf behoort op grond van de wet in overheidshanden te blijven en staat voor het college van Gedeputeerde Staten niet ter discussie. Voor het commerciële productie- en leveringsbedrijf kiezen Gedeputeerde Staten voor continuering voor het aandeelhouderschap. (zie ook apart persbericht)

Provincie wil samen met anderen werken aan mooier Gelderland (B4) De provincie wil samen met gemeenten en andere betrokkenen gaan werken aan een mooier Gelderland. Het initiatief moet een halt toeroepen aan de voortgaande verrommeling, verspilling en verwaarlozing van de ruimte. Daarom presenteert zij een actieplan dat bestuurders, professionals, volksvertegenwoordigers, bouwers en burgers mogelijkheden biedt met elkaar de ruimtelijke kwaliteit te versterken. De provincie zet daar geld, kennis en ervaring voor in. (zie ook apart persbericht)

Provincie houdt Open Huis voor jeugd (C3) Gedeputeerde Staten besloten vandaag voor de vijfde keer in september een Open Huis te houden tijdens de nationale Monumentendag. Het thema wordt dit jaar: jong in Gelderland. Allerlei onderwerpen waar kinderen en jongeren zich voor interesseren, druk over maken of mee te maken hebben, komen aan bod. Dat zijn heel wat provinciale onderwerpen zoals archeologie, milieu maar ook openbaar vervoer en jeugdwelzijn. De jaarlijkse open dag is bedoeld om meer mensen kennis te laten maken met het Provinciehuis en het provinciale werk. In 2008 wordt het voor het laatste in de huidige vorm een open huis gehouden. Aan de hand van het onlangs verschenen evaluatierapport wordt gezocht naar een nieuwe vorm. Uit de evaluatie bleek dat vooral inwoners uit Arnhem het Open Huis bezochten. De provincie zoekt naar een manier om ook meer bezoekers uit de andere regio's te trekken. Uiteraard blijft het Provinciehuis tijdens de jaarlijkse Monumentendag te bezichtigen.

REGIO EEM VALLEI
Maatregelen om kwaliteit Valleilijn verder te verhogen (A 3 en A 4) Op het traject Ede-Wageningen wordt de treindienst tussen Barneveld-Noord en Amersfoort doorgetrokken naar Barneveld-Centrum. De reizigers krijgen daarmee een verbinding met Amersfoort van viermaal per uur en het is de verwachting dat het aantal reizigers groeit met 15%. De kosten bedragen ¤ 750.000,-- en worden voor een groot deel gedekt uit de boetegelden die in het najaar 2007 aan Connexxion (¤ 532.500,--) zijn opgelegd voor het niet op tijd inzetten van nieuwe treinen. Daarnaast gaat de provincie Gelderland samen met de gemeenten Ede en Barneveld en ProRail de veiligheid op 42 overwegen op de Valleilijn aanpakken. De totale kosten hiervan zijn ¤ 3,5 miljoen. De provincie draagt hieraan bij tot een bedrag van ¤ 440.000,--. Daarnaast investeren ProRail en de gemeenten Barneveld en Ede in veiligheidsmaatregelen. (zie verder apart persbericht)

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben statenvragen beantwoord over het volgende onderwerp: Namens de Groep van Bergen zijn vragen gesteld over 'Luchtkwaliteit Zandwinning en natuurontwikkeling Over de Maas' (D3) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'