Gemeente Nijmegen

persbericht


12 februari 2008

Vertrouwen in college blijft hoog, naamsbekendheid daalt licht

Het vertrouwen van Nijmegenaren in het college van burgemeester en wethouders is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Ruim tweederde van de ondervraagden geeft aan vertrouwen of veel vertrouwen te hebben in het college. Het hele college wordt voldoende tot ruim voldoende gewaardeerd. Dat geldt ook voor burgemeester De Graaf. Bijna acht van de tien (77%) Nijmegenaren kent de naam van de nieuwe burgemeester gedeeltelijk of volledig.

De naamsbekendheid van de gemeenteraad blijft relatief laag. Ongeveer vijftien van de honderd Nijmegenaren kunnen spontaan de naam van een raadslid noemen. De meting onder 1000 Nijmegenaren is in oktober 2007 uitgevoerd.

Dat blijkt uit de Bestuursmonitor 2007. Sinds 2002 voert de gemeente jaarlijks een Bestuursmonitor uit die peilt hoe de Nijmegenaren de werkwijze van het college van burgemeester en wethouders ervaren en waarderen en of ze het college kennen en vertrouwen. Daarvoor worden ieder najaar 1000 Nijmegenaren telefonisch geënquêteerd.

Ook in een jaar zonder verkiezingen kan 51% minstens twee van de drie collegepartijen (PvdA, SP, GroenLinks)noemen. In het verkiezingsjaar 2006 was dit 56%.

Zo'n tien maanden na zijn aantreden weet 77% van de Nijmegenaren dat Thom de Graaf de burgemeester van Nijmegen is. Hij is het bekendste collegelid. De bekendheid van de vrouwelijke wethouders is toegenomen, die van de mannelijke daalde. In 2007 kent 53% van de Nijmegenaren minstens één wethouder, dat was in 2006 57%.

De beeldvorming rond het college onder Nijmegenaren is minder gunstig dan eerdere jaren . Hierbij valt op dat mensen die enige kennis hebben van het college positiever zijn dan de groep die het college niet kent. Toch zijn de rapportcijfers nog voldoende tot ruim voldoende. Burgemeester De Graaf krijgt een 6,8 en het college krijgt een 6,7 (vergelijkbaar met eerdere metingen). Een aantal (beleids)inspanningen van het college wordt goed gewaardeerd. Opvallend is dat de waardering voor inspanningen op het gebied van bereikbaarheid duidelijk is toegenomen. Tegelijkertijd blijven burgers vooral prioriteit vragen voor allerlei vormen van verkeersproblematiek in en om Nijmegen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 3292380