FNV Bouw

Nederlandse les voor Polen draait om veiligheid en vaste dienst

"De bond gaat voor jou vechten, dat moet je niet zelf doen", zegt Dick van Haaster tegen Mietek. Daarvoor krijgt de vakbondsvoorzitter applaus van de Poolse collega's die bij Kist en Co in Ridderkerk werken. Als uitzendkracht, terwijl ze het liefst in vaste dienst komen. Bedrijfsleider Peter Koopman wil zijn best ervoor doen, maar ziet wel problemen. Bijvoorbeeld dat nu het uitzendbureau voor huisvesting zorgt "en in Rotterdam kunnen niet vier Polen samen een huis huren, dat staat de gemeente niet toe." Mietek heeft zojuist uitgelegd dat hij al acht jaar in Nederland werkt, maar geen rechten heeft opgebouwd. Want zodra een uitzendkracht via een ander uitzendbureau aan de slag gaat, vervallen alle rechten. En al werden belasting en kinderbijslag voor Mietek in orde gemaakt, hij vindt dat hij eerder van de bond niet snel genoeg antwoord kreeg. Dat gaat Dick van Haaster uitzoeken; bovendien zal regiobestuurder Michel Steketee goed contact houden met het bedrijf.

De vragen over uitzendwerk en vaste dienst komen naar boven tijdens de speciale 'vakbondsles' van bondsvoorzitter Dick van Haaster tijdens de cursus 'Nederlands op de werkvloer'. Ook Nederlandse collega's en bedrijfsleider Peter Koopman van de fabrikant van fruitkisten zijn daarbij op zaterdag 9 februari aangeschoven. Ze hebben met de Polen het vragen en wijzen van de weg geoefend. Rechtdoor, linksaf, rechtsaf: "Nederlands is moeilijk voor Polen, de talen hebben nauwelijks aanknopingspunten", zegt docente Stella Maaswinkel. Bovendien hebben de Polen maar drie uur op zaterdagmorgen les. "Voor een inburgeringscursus is het aantal lesuren 9 tot 12 uur in de week." Maaswinkel is zeer te spreken over haar cursisten. "Ze doen erg hun best, want ze willen in Nederland blijven werken."

"Toch blijft het moeilijk om met elkaar te praten", vindt Ivan Snel, "meestal maken we ons in het Engels verstaanbaar. En het lukt nog niet om op maandagmorgen met elkaar van gedachten te wisselen over wat iedereen in het weekend heeft gedaan." Snel nam samen met Leen Schutte het initiatief tot de taalcursus; regiobestuurder Daan Withagen werkte het uit. 'Nederlands op de werkvloer' is met subsidie een activiteit van de FNV om de communicatie in bedrijven met veel buitenlandse collega's te verbeteren. Voor FNV Bouw is de veiligheid van alle collega's een kernpunt. Onderhoudsmonteur Hans Klink: "Ik zet nu altijd de noodknop uit. Ooit vroeg ik aan een Poolse collega om steeksleutel 10. In plaats daarvan zette hij de machine aan. Ik had mijn hand kwijt kunnen zijn." Docente Stella Maaswinkel: "Aan, uit en noodknop moet je onthouden!" Andersom is het ook niet eenvoudig. Dick van Haaster legt een aantal arboregels uit. Bijvoorbeeld dat je niet meer dan 25 kilo mag tillen. Hij doet zijn uiterste best om 'to jest zbyt ciezkie' uit te spreken, Pools voor 'dit is te zwaar'. De Poolse collega's schieten hartelijk in de lach.

Leen Schutte wil weten hoe het zit met een Pool die ziek wordt. Wat blijkt? Eén van de collega's heeft kort geleden als uitzendkracht in een ander bedrijf zijn hand zwaar gekneusd. "Hij betaalt hier voor de ziektekostenverzekering. Maar hij werd zo snel mogelijk naar Polen gestuurd: hij moest daar maar naar een dokter." Regiobestuurder Michel Steketee gaat het uitzoeken. Peter Koopman neemt meteen contact met het uitzendbureau op. De sfeer is gemoedelijk. En zo roept cursist Andrzej tot slot vrolijk naar Stella: "Tot zaterdag!"