Leefbaar Rotterdam

dinsdag, februari 12, 2008

Aantal overvallen Rotterdam met vijftig procent gestegen

Daar waar het college recent nog victorie kraaide over gedaalde criminaliteitcijfers, weten veel ondernemers wel beter. Er is geen sprake van een daling maar een verschuiving naar zwaardere criminaliteit. Vooral ondernemers op Zuid moeten het nu ontgelden.

De afgelopen twee maanden werden maar liefst 34 ondernemers met geweld beroofd, tegen 22 een jaar eerder. Was er een maand geleden ware hausse aan criminaliteit op de Hoogstraat en Katendrecht, nu zijn ondernemers in IJsselmonde aan de beurt. Het college hobbelt ondertussen van incident naar incident. De daders zijn vaak afkomstig uit een selecte groep recent aangekomen Zuid-Amerikaanse en Antilliaanse jongemannen. Voor deze groep blijft de Maasstad een aantrekkelijke vestigingsplaats en ondanks (of misschien wel dankzij) alle gesubsidieerde projecten krijgt de gemeente geen grip op deze groep.

Uit een recent onderzoek bleek dat er niets concreets is voortgekomen uit de miljoenen kostende projecten die voor deze doelgroep werden ingesteld. De cijfers aangaande schooluitval, criminaliteit en tienerzwangerschappen blijven onverminderd hoog. In Den Haag wordt gewerkt aan een terugkeerbeleid voor criminele jongeren uit het Caraïbisch gebied maar alles staat of valt met de uitvoering van dit beleid. In de praktijk blijken veel gemeenten, waaronder Rotterdam, niet al te voortvarend aan de slag te gaan met terugkeermaatregelen. Daarnaast blijken gesubsidieerde Rotterdamse daklozeninstellingen tegenwoordig ook aan deze groep onderdak te verlenen, wat weer een aanzuigende werking heeft.

Leefbaar Rotterdam maakt zich al jaren sterk voor een serieuze aanpak van deze uiterst hardnekkige groep: snoeien in de wildgroei aan gesubsidieerde instanties zonder rendement en een actief opsporings- en terugkeerbeleid voor criminelen en overlastgevers.