GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

11 februari 2008

Stadsbestuur Sint-Niklaas gedoogt vele wetsinbreuken Moscow Star Circus

Het zogenaamde Moscow Star Circus dat zijn tenten opgeslagen heeft in Sint-Niklaas overtreedt op verschillende punten de dierenwelzijnswet. Dat hebben waarnemers van de dierenrechtenorganisatie GAIA vastgesteld. Geen buitenverblijven voor de dromedarissen, de buffels, de ezels, de paarden, de lama's, de pony's en de ganzen. De binnenverblijven voor vele dieren (dromedaris, pony's, enkele lama's) zijn te klein. De lama's kunnen ook geen zandbad nemen. Het kb van 2/9/2005 gewijzigd bij kb van 26/4/2007 voor het welzijn van dieren die in circussen gehouden worden legt minimumnormen op voor zowel de binnenverblijven als voor de buitenverblijven, die verplicht aanwezig moeten zijn. Het Moscow Star Circus voldoet hier niet aan.

GAIA vernam dat de milieupolitie van de stad Sint-Niklaas ondanks de vele wetsinbreuken toch een gunstige evaluatie maakte. GAIA tilt zwaar aan het feit dat het stadsbestuur toch een toelating heeft gegeven aan het Moscow Star Circus hoewel het zeer goed wist dat de standplaats, de markt van Sint Niklaas, niet toelaat om buitenverblijven op te stellen. Naar verluidt is de stad met het circus een `compromis' overeengekomen: de tentzeilen van de binnenverblijven worden in de mate van het mogelijke omhooggehouden. Dit doet niets af aan het feit dat het circus hiermee in overtreding met de wet blijft en het stadsbestuur wetsovertredingen gedoogt. De wet definieert precies wat binnen- en buitenverblijven zijn. Het `compromis' beantwoordt niet aan de wettelijke vereisten.

GAIA vindt dit onaanvaardbaar, te meer daar dit zelfde circus eerder al zijn biezen moest pakken in Ieper wegens illegale praktijken en niet aan zijn proefstuk toe is wat wetsovertredingen betreft. GAIA wil dat het stadsbestuur in plaats van wetsovertredingen te gedogen het circus verbiedt om voorstellingen te geven op het grondgebied van de stad Sint-Niklaas. GAIA vindt het absoluut niet kunnen dat het stadsbestuur, dat nochtans op de hoogte is van de wetgeving terzake, niet optreedt tegen de vele overtredingen die het Moscow Star Circus maakt. Op die manier versterkt het stadsbestuur de indruk die bij het circus leeft: dat de wet een vod papier is die vooral niet moet nageleefd worden.

GAIA zal klacht indienen bij de dienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.