Socialistische Partij Rotterdam

Werkgroep Transseksualiteit moet blijven in Rotterdam

12-02-2008 * De Werkgroep Transseksualiteit Rotterdam dreigt per 1 maart van dit jaar te verdwijnen. De werkgroep van Humanitas bestaat al tien jaar en is in die tijd een belangrijke bron van steun en en een vertrouwde plek voor transseksuelen en transgenders in Rotterdam en omstreken geworden. De SP-fractie is van mening dat de 'transengroep' in Rotterdam moet blijven bestaan. Tijdens een door GroenLinks aangevraagd debatje zal de SP donderdag vragen om maatregelen om de transengroep voor Rotterdam te behouden.

Veel transseksuelen hebben, ook in Rotterdam, behoefte aan professionele begeleiding, advies en steun voor, tijdens en na hun geslachtsaanpassende behandeling. Die bijzonder hulpverlening verdwijnt uit Rotterdam omdat er geen financiële middelen meer zijn om het werk voort te zetten. De AWBZ vergoed alleen de behandeling, dus ook de nazorg en hulpverlening, van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Als de transengroep verdwijnt, betekent dat het einde van deze vorm van hulpverlening in heel Nederland onder de rivieren, omdat de werkgroep dat hele gebied bedient. SP-raadslid Josine Strörmann: 'Het verdwijnen van de transengroep is slecht voor Rotterdam en met name voor transseksuelen en transgenders. Een laagdrempelige vorm van lokaal georganiseerde en dus gemakkelijk bereikbaare hulpverlening verdwijnt. Dat moeten we als stad niet willen. Het gaat om de welzijn van een kleine groep mensen met een kwetsbare positie in de samenleving. Voor ongeveer 100.000 euro per jaar kan de transengroep gewoon haar werk blijven doen. Dat kan dus betaald worden. De SP hoopt dat wethouder Kriens donderdag toezegt maatregelen te nemen waardoor de werkgroep haar activiteiten voort kan zetten.'