Socialistische Partij Rotterdam

Bij Wsw'ers over de vloer

10-02-2008 * Vorige week was de SP-fractie in Rotterdam samen met Tweede Kamerlid Paul Lempens te gast bij Wsw'ers in Rotterdam. De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is bedoeld voor mensen met een arbeidshandicap. Zij hebben recht op een beschermde, sociale werkplek. Binnenkort wordt de wet aangepast - ook voor Rotterdamse Wsw'ers heeft dat consequenties. Daarom wilde de SP een kijkje nemen op verschillende plekken waar mensen met een arbeidshandicap werken. De trip was georganiseerd door leden van de ondernemingsraden van verschillende bedrijven waar Wsw'ers werken.

Het reisje langs Wsw'ers begon met een bezoek aan verzorgingshuis Vijverhof in Capelle, waar een aantal mensen met een Wsw-indicatie werkt. Zij werken daar 'begeleid' - dat betekent dat ze niet werkzaam zijn op een sociale werkplaats, maar met enige begeleiding op de 'gewone' werkvloer staan. Sw'ers bij de Vijverhof bleken het erg naar hun zin te hebben.

Het bezoek werd vervolgens voortgezet bij een van de SW-bedrijven van de ROTEB, Impact. De Roteb heeft enkele jaren geleden de sociale werkvoorziening overgenomen. Het bedrijf Multibedrijven - een gemeentelijke dienst - werd opgeheven en mensen met een arbeidshandicap werkten vervolgens voor de ROTEB. Impact is een bedrijf waar honderden mensen dag in dag uit werkzaam zijn.

SP-raadslid Josine Strörmann: 'Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat mensen die om een of andere reden niet alleen werk hebben, maar dat het werk ook goed bij ze past. Werk mag bijvoorbeeld niet heel vervelend zijn. In Impact viel op dat mensen een groot deel van de tijd eigenlijk op werk zitten te wachten. Mensen zaten heel veel stil. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit voor veel mensen toch wel erg saai is. Dat moet toch beter kunnen.'

Tenslotte werd ook het bedrijf Roteb Montaz bezocht, waar fietsen worden gemaakt. Strörmann: 'Wij zullen als SP de komende tijd hard inzetten voor een fatsoenlijke Wsw in Rotterdam. Dat betekent wat ons betreft dat de wachtlijsten moeten worden weggewerkt; dat mensen recht hebben op passend en zinvol werk; en dat voor mensen die 'buiten' gaan werken, zoals de mensen in de Vijverhof, de sociale doelstelling van de Wsw bewaakt blijft. Wij zijn er als SP erg voor dat mensen die dat kunnen en willen op de gewone werkvloer aan de slag gaan, maar alle SW'ers blijven recht houden op aangepast werk. Daar zullen we ons in Rotterdam hard voor maken.