Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 034
Datum: 12 februari 2008

Drie miljoen voor Centra Jeugd en Gezin in Fryslân Provincie Fryslân trekt voor de jaren 2009 tot en met 2011 totaal drie miljoen euro uit ten behoeve van de Centra Jeugd en Gezin. Dat voorstel doet het college van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten. De realisatie van de Centra Jeugd en Gezin is één van de koersaccenten uit het Coalitieakkoord 2007-2011 van Fryslân.

De Centra Jeugd en Gezin zijn in eerste instantie een verantwoordelijkheid van gemeenten. Zij zijn verantwoordelijk voor het geven van informatie en advies, signalering, toeleiding naar hulp, licht pedagogische hulpverlening en coördinatie van zorg. De Friese gemeenten en het onderwijs zijn ambitieus als het gaat om de ontwikkeling van het Centrum Jeugd en Gezin. Daar wil de provincie op aansluiten Het provinciale programma kent vijf speerpunten.

Continuering JIF
Het project Jong in Fryslân heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht op ketensamenwerking en de toeleiding naar hulp. Een voortzetting hiervan in de komende jaren is belangrijk.

Inzet effectieve methodieken
De behoefte aan meer en betere methodieken om interventies te plegen op problemen bij jongeren, is groot. Dat geldt vooral in de voorschoolse periode en de 1e lijns gezondheidszorg. Er zijn enkele goede ontwikkelingen in gang gezet, zoals de Eigen Kracht Conferentie van Bureau Jeugdzorg of het opvoedingsondersteuningsprogramma Triple P van GGD Fryslan. De provincie wil deze ontwikkelingen stimuleren en een extra impuls geven.

Provinciaal Actieplan Aanpak Kindermishandeling
In aansluiting op een landelijk actieplan wil de Provincie komen tot een provinciaal actieplan om kindermishandeling te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken.

Verbinding Onderwijs/Jeugdzorg
Samenwerking tussen het onderwijsveld en de jeugdzorg is van belang voor een effectieve zorgstructuur rond risicokinderen. De provincie wil hierin een regisserende rol vervullen.

Crisisopvang jongeren
Het is gebleken dat er regelmatig een tekort aan opvangplaatsen voor jongeren is in crisissituaties. Oorzaak is de te hoge druk op de beschikbare plaatsen en de reguliere capaciteit in Fryslân. Er moeten daarom extra opvangmogelijkheden gecreëerd worden.

Kosten
De totale kosten bedragen voor de provincie drie miljoen. Dat is een bijdrage die de provincie wil leveren aan de totale ontwikkeling van de Centra Jeugd en Gezin in Fryslân. De provincie gaat er vanuit dat andere partijen, bijvoorbeeld de gemeenten en het onderwijs, als primair verantwoordelijken de grootste investeringen zullen doen.