Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1. Aanpak Amsterdamsestraatweg uitgebreid naar zuidelijk deel Onder het motto 'schoonvegen, verbeteren en goed houden' werkt de gemeente Utrecht al ruim twee jaar aan de verbetering van de uitstraling, het functioneren en de leefbaarheid van de Amsterdamsestraatweg. Via extra toezicht en handhaving, straatmanagement, het ondersteunen van ondernemers en extra aandacht voor 'schoon en heel' wordt er volop aan gewerkt om de Amsterdamsestraatweg haar oude allure weer terug te geven. De aanpak van het middendeel van de Amsterdamsestraatweg (tussen het spoorviaduct en de Marnixlaan) heeft inmiddels tot zichtbare verbetering geleid. De leegstand is afgenomen en er hebben zich veel nieuwe ondernemers gevestigd, die voor versterking van de branchering hebben gezorgd. De Straatweg is schoner en de openbare ruimte is opgeknapt. Er wordt actief gehandhaafd op wet- en regelgeving. Ook is er in het kader van het project Veilig Ondernemen een burenwaarschuwingssysteem ontwikkeld en is er cameratoezicht. In navolging van de aanpak van de Amsterdamsestraatweg-Midden is nu ook voor de Amsterdamsestraatweg-Zuid (tussen Paardenveld en het spoorviaduct) een brancheplan ontwikkeld en wordt tot 1 januari 2009 de Beleidsregel Subsidiering Bedrijvigheid toegepast. Deze subsidieregeling is een hulpmiddel om vastgoedeigenaren en ondernemers te bewegen om winkels die passen in het volgens het brancheplan te realiseren. Onder andere door het ondersteunen van ondernemers en eigenaren die in het brancheplan passen en die hun winkel of pand willen opknappen. Ook is in dit gedeelte van de Amsterdamsestraatweg sinds vorig jaar het straatmanagement ingevoerd en wordt er actief gehandhaafd op wet- en regelgeving. In goed overleg met ondernemers en de ondernemersvereniging is voor de Amsterdamsestraatweg-Zuid een brancheplan ontwikkeld dat invulling geeft aan een nieuw economisch profiel voor dit gebied. Ondanks de aantrekkingskracht van de twee supermarkten ervaren bezoekers de straat nu niet als een winkelstraat. Het brancheplan schetst als ontwikkelperspectief: een goed bereikbare en levendige straat met een uitgebreid dagelijks aanbod voor de buurt en daarnaast gespecialiseerde winkels en diensten voor bezoekers uit Utrecht en omgeving. Toevoeging van winkelondersteundende horeca aan de Amsterdamsestraatweg-Zuid kan bijvoorbeeld kantoorgebruikers uit de directe omgeving verleiden de straat te bezoeken en er langer te blijven. In de tweede helft van dit jaar wordt de aanpak Amsterdamsestraatweg geëvalueerd en bekeken of verlenging van het straatmanagement nodig is.

Meer informatie Annemieke Vermeulen, 030 - 286 11 55


2. Voortgang Masterplan Primair Onderwijs en (Voortgezet) Speciaal Onderwijs Het Masterplan Primair Onderwijs en (Voortgezet) Speciaal Onderwijs is sinds december 2006 in uitvoering. Na het eerste jaar is een stand van zaken opgemaakt. Voor een aantal scholen is in 2007 nieuwbouw voorbereid: voor De Schakel in Overvecht (verwachte start van werkzaamheden in eerste kwartaal van 2008), voor de andere te clusteren scholen in Overvecht en voor de Kohnstammschool in Oost. Verder is in 2007 uitbreiding voorbereid voor de Voordorpschool (uitvoering in 2008) en voor de Daltonschool in Rijnsweerd. Voor de Spits in Lunetten is renovatie en uitbreiding uitgevoerd. Voor het (voortgezet) speciaal onderwijs is een ander plan gemaakt. In het Masterplan was voorgesteld om de vijf scholen voor speciaal onderwijs te bundelen in het vrijkomende pand van het Utrecht Zuid College. De schoolbesturen hebben dit afgewezen. Drie scholen zullen zich wel op deze locatie vestigen; de overige twee willen samen verder in nieuwbouw aan de Ridderlaan. Aanvullend geld moet nog worden gevonden voor de realisatie van deze plannen. De gereserveerde twee miljoen euro is niet toereikend voor de nieuwe huisvesting van de vijf scholen voor speciaal onderwijs.

Dit jaar gaat de uitvoering van het masterplan verder met de voorbereiding van de nieuwbouw van een groot aantal scholen: FORUM-school cluster Nolenslaan (De Fakkel en Dr. Bosschool met gymzaal), cluster Duurstedelaan (Da Costa Hoograven, Arienschool, De Hoge Raven met twee gymzalen), cluster Marco Pololaan (De Caleidoscoop en De Lukasschool met gymzaal), Luc Stevens (Marco Pololaan), De Pels (Noordseparklaan), De Drie Koningen en Apollo 11 in Vleuten De Meern.

In het Masterplan Primair Onderwijs en (Voortgezet) Speciaal Onderwijs werken schoolbesturen en gemeente samen om binnen acht jaar de huisvesting van deze onderwijstypen op orde te krijgen. Hiervoor is een bedrag van bijna 127 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om 172 schoolgebouwen. De ingrepen variëren van het wegwerken van achterstallig onderhoud en aanpassingen voor onderwijskundige vernieuwing tot renovatie, uitbreiding, sloop en nieuwbouw.

Meer informatie Sylvia Borgman, 030 - 286 1055


3. Versoepeling verklaring omtrent gedrag in bepaalde gevallen mogelijk Het college heeft vandaag regels vastgesteld om mensen met slechte perspectieven op de arbeidsmarkt makkelijker aan te kunnen nemen. Binnen de gemeente Utrecht is het een vereiste dat een medewerker in het bezit is van een verklaring omtrent het gedrag (VOG). Het college kan in bijzondere omstandigheden van deze eis afwijken. Bij een VOG- aanvraag wordt onderzoek gedaan naar het strafrechtelijk verleden van een persoon. Binnen de nieuwe regels kan het college op een verantwoorde manier van de VOG afwijken. Naast het vergoten van kansen voor aanstaande medewerkers, wordt de procedure efficiënter en eenvoudiger en vraagt het dus minder administratieve last.

Meer informatie Erlijn Mulder, 030 - 286 1148