Instituut

Veiligheid vaccins Nederlands Vaccin Instituut

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-CB-U-2828245

12 februari 2008

Naar aanleiding van mijn brief van 21 december 2007 over het stopzetten van de registratie van de DaKTP en DaKTP(-Hib) vaccins door het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) (PG/ZP-2818673), heeft u mij om een reactie gevraagd inzake de veiligheid van de andere vaccins van het instituut.

Alleen die vaccins die bewezen werkzaam en veilig zijn, worden geregistreerd en daarmee tot de markt toegelaten. Voor alle vaccins die in ons land op de markt zijn, aangekocht en zelf geproduceerd, gelden ook na registratie strenge veiligheidseisen. De producent dient te voldoen aan de Good Manufacturing Practice (GMP); een set richtlijnen die in detail aangeven onder welke condities en langs wat voor procedures de productie van vaccins plaats vindt. De werking en bijwerkingen van een vaccin worden onafgebroken in de gaten gehouden.

Het NVI levert de vaccins voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) door deze in te kopen op de markt of door deze zelf te produceren (DTP en BMR ). Alle vaccins die het NVI produceert, voldoen aan dezelfde strenge eisen zoals die gelden voor alle vaccinfabrikanten. Ik heb geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit en veiligheid van de door het NVI geproduceerde vaccins.

Ten overvloede meld ik u dat mijn besluit om te stoppen met de registratie van de DaKTP en DaKTP-Hib vaccins van het NVI niets te maken heeft met twijfels over de veiligheid van de NVI vaccins. Ik heb besloten te stoppen met het traject vanwege de combinatie van aanzienlijke vertragingen en meerkosten door extra klinisch onderzoek als gevolg van nieuwe regelgeving en het feit dat er bij registratietrajecten nooit van tevoren garantie op een positieve uitkomst is.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink