Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
12-02-2008

VU vierde op Europese rankinglist

Onderzoek VU gooit hoge ogen bij European Research Council

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) staat op de vierde plaats van de rankinglist van internationale onderzoeksinstituten die een beurs hebben toegewezen gekregen van de European Research Council (ERC). De lijst is gebaseerd op 201 toekenningen die zijn gedaan door het ERC voor zogenaamde 'Starting Grants'. Ze zijn geselecteerd uit maar liefst 9.167 aanvragen. De VU eindigde tussen Cambridge University en Oxford University, die de derde respectievelijk de vijfde plaats bekleden.

Hoofddoel van het ERC is het stimuleren van wetenschappelijke excellentie door de beste en meeste creatieve wetenschappers te ondersteunen en aan te moedigen risico's te nemen in hun onderzoek. De wetenschappers moeten geen gebaande paden betreden en interdisciplinair werken.

In tegenstelling tot andere rankinglists omvat de ERC-lijst alle Europese onderzoeksinstituten en is gebaseerd op een scherp gecontroleerde competitie.

De Vrije Universiteit is uitermate succesvol geweest bij het binnenhalen van onderzoekssubsidies van de Europese Unie. Vijf wetenschappers van de Vrije Universiteit zagen hun aanvraag beloond. De VU neemt daarmee bijna een derde van de aan de Nederlandse universiteiten toegekende subsidies voor haar rekening.

Voor de VU zijn de subsidies een bevestiging van succes van het talentbeleid aan deze universiteit. De VU wil haar reputatie van toonaangevende onderzoeksuniversiteit bestendigen en uitbreiden. Goede prestaties in de tweede en derde geldstroom maken daar deel van uit, net als het stimuleren van de kwaliteit van het onderzoek in brede zin.