Stadsdeel Zeeburg

Proef flexibel cameratoezicht

12 februari 2008
Het project met cameratoezicht in Zeeburg laat goede resultaten zien. Op de plekken waar de camera's hangen daalt de criminaliteit en overlast. Met het verplaatsen van overlast en criminaliteit naar omliggende straten lijkt het mee te vallen. Het Dagelijks Bestuur stelt voor het project dit jaar uit te breiden met een pilot met flexibele camera's.

Om de overlast in de Indische Buurt te verminderen is er gekozen om naast andere maatregelen als buurtregisseurs, aanpak drugspanden en straatcoaches, vaste camera's op te hangen. Uit evaluatie over 2007* is gebleken dat deze integrale aanpak goed werkt. De criminaliteit is gedaald. Het aantal aangiften in de Indische Buurt daalt sneller dan in de rest van Zeeburg en verplaatsing van de overlast en criminaliteit naar omliggende straten valt mee.

Het Dagelijks Bestuur van Zeeburg wil het project uitbreiden met flexibel cameratoezicht voor situaties buiten het gebied waar de vaste camera's hangen. De proef zal van mei tot december 2008 lopen met twee camera's. De bedoeling is dat de camera's voor de aanpak van criminaliteit en de verbetering van de veiligheid opgesteld worden op plekken waar veel strafbare feiten plaatsvinden. Het gaat dan om uitgaans- of winkelgebieden, bij betaalautomaten, locaties met scooteroverlast, plekken waar gedeald wordt, bedrijventerreinen, situaties waar overlast veroorzakende jongeren zijn, haltes van het openbaar vervoer of parkeerterreinen waar auto's worden gekraakt. De camera's worden voor een periode van maximaal drie maanden geplaatst. Als de problematiek eerder is opgelost, kan dat ook korter zijn

Wethouder Papineau Salm vindt een pilot met flexibele camera's een goed voorstel. 'Het blijkt dat cameratoezicht werkt. Met de mogelijkheid om naast alle andere maatregelen ook flexibele camera's, voor een korte periode in te zetten, werken we verder aan een veiliger Zeeburg'.

Het voorstel van het Dagelijks Bestuur voor de proef met flexibele camera's wordt 11 maart a.s. besproken in de stadsdeelraad. De Burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie moeten aan het voorstel nog hun definitieve instemming geven.


* De tussenrapportage Cameratoezicht Zeeburg over 2007 is op te vragen bij de Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam