Ingezonden persbericht


Vereniging FME-CWM

PERSBERICHT

Reactie FME op afwijzing ESF-subsidieaanvragen:

Overheid mist kans opscholing technisch personeel

Zoetermeer, 12 februari 2008 - Bedrijven en laaggeschoolde medewerkers in de technologische industrie vallen buiten de boot bij het toekennen van de 53 miljoen euro aan subsidies uit het Europees Sociaal Fonds. Géén van de 19 aanvragen vanuit de sector - voor in totaal ruim 11.000 deelnemers en een subsidiebedrag van 3,5 miljoen euro - is gehonoreerd. Jan Kamminga, voorzitter FME: "De technologische industrie kampt met een nijpend tekort aan technisch personeel en heeft grote behoefte aan het opscholen van laaggeschoolden tot mbo-niveau. Het is bijzonder teleurstellend om te zien dat hier bij de toekenning van de ESF-subsidies geen aandacht voor is. De overheid slaat de plank volledig mis."

De technologische industrie vist achter het net dankzij de door de Nederlandse overheid gehanteerde methodiek. De systematiek die tot de ranking en daarmee tot toekennen van subsidie leidt lijkt zich meer te richten op kwantitatieve aspecten zoals de juiste hoeveelheid doelgroepers dan op de kwaliteit van de scholingsprogramma's. Er is onder andere getoetst op participatie van doelgroepen als gedeeltelijk arbeidsongeschikten, jongeren tot 24 jaar en 45-plussers. Projectaanvragen gericht op een gehele sector kregen voorrang op meer bedrijfsgerichte aanvragen.

FME vreest ook voor onderbesteding met als gevolg dat de Europese middelen terugvloeien naar Brussel en niet ten goede komen aan de versterking van de arbeidsmarktpositie van lager geschoolden in Nederland. De subsidievragen worden namelijk niet of nauwelijks getoetst op realiteitsgehalte. En het niet realiseren van de soms zeer ambitieuze doelstellingen met betrekking tot de diverse doelgroepen heeft slechts beperkte consequenties voor de aanvrager.

Op 1 februari jongstleden is bekend gemaakt welke subsidieaanvragen voor het jaar 2008 met betrekking tot het Europees Sociaal Fonds door het ESF-loket gehonoreerd zijn. Voor de ESF-periode 2007-2013 is jaarlijks ongeveer 53 miljoen euro beschikbaar voor opscholing van werkende mensen met als doel de inzetbaarheid van lager opgeleiden op de arbeidsmarkt. Ook andere technische sectoren komen er bij de toekenning van de Europese middelen bekaaid vanaf.

----------