Politie Midden- en West Brabant

Persbericht 'Politie houdt vijf jongeren aan voor 30 zaken'

ROOSENDAAL, 12 februari 2008

Politie houdt vijf jongeren aan voor 30 zaken

ROOSENDAAL: Een regionaal rechercheteam heeft dinsdagochtend 12 februari vijf jongeren aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij minimaal 30 misdrijven. Het gaat hierbij om diefstal met geweld, woning- en bedrijfsinbraken en heling, gepleegd eind 2007 en begin 2008.

Bewoners van verschillende Roosendaalse wijken, in het bijzonder de wijken Westrand en Kroeven, ondervinden al langere tijd overlast van hangjongeren. De zes verdachten maken deel uit van deze overlastgevende groep. Naast de start van een nieuwe aanpak van jongeren op straat in de vorm van zichtbare aanwezigheid van politie en partnerinstanties op straat in oktober 2007, werd een aantal zaken uit de wijken opgepakt door een regionaal rechercheteam. Naar aanleiding van verschillende onderzoeken kwamen de genoemde verdachten naar voren. De politie onderzoekt of zij in verband kunnen worden gebracht met meer gelijksoortige zaken.

De verdachten zijn jonge mannen variërend in de leeftijd van 17 tot en met 25 jaar afkomstig uit Roosendaal. De jongeren maken deel uit van een groep die al langere tijd voor onrust zorgde in de wijk Westrand. Een zesde verdachte is al eerder aangehouden voor een dergelijk feit en zit momenteel vast. De politie doorzocht in totaal zes woningen. In één van de woningen in Dinteloord is in de kelder een hennepkwekerij aangetroffen met ongeveer 400 hennnepplanten. De kwekerij is geruimd en de goederen zijn in beslag genomen.
In de verschillende woningen zijn goederen in beslag genomen. Meer aanhoudingen in dit onderzoek worden niet uitgesloten.

Aanpak hangjeugd

In oktober 2007 startte de Gemeente Roosendaal in samenwerking met de partners van het Veiligheidshuis een nieuwe aanpak in verschillende wijken in Roosendaal. De aanpak richt zich op het leefbaar maken van de wijken en het tegengaan van de overlast voor buurtbewoners. Het doel is om bewoners hun veiligheidsgevoel terug te geven.

De politie past een speciale aanpak toe op de hangjongeren. Dagelijks worden de verschillende groepen gecontroleerd. Tegen hinderlijk gedrag als nachtrumoer en vervuilen van de openbare weg wordt extra streng opgetreden.
Tot nu toe heeft de aanpak geleid tot 200 bekeuringen en ongeveer 10 aanhoudingen. Dit voor onder andere het niet bij zich dragen van identiteitsbewijs, hangen in portieken, veroorzaken van geluidshinder enz. Er zijn uiteraard tijdens het toezicht in de wijken ook bekeuringen uitgeschreven voor feiten die niet specifiek onder het project vallen. Ook zijn er andere aanhoudingen verricht tijdens het toezicht. Door de nieuwe aanpak en zichtbare aanwezigheid van de politie is het merkbaar rustiger geworden op de openbare weg in de betreffende wijken in Roosendaal.

Auteur: Inge Rijgersberg