Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ethisch spanningsveld bij zoektocht naar eiceldonoren (12/02/08)

Europees parlementslid Frieda Brepoels (N-VA) heeft ernstige bedenkingen bij de wijze waarop de Leuvense fertiliteitskliniek LIFE actief gaat ronselen bij studentes om het tekort aan eiceldonoren weg te werken. Brepoels: "De mogelijkheden die de wetenschap biedt om patiënten succesvol te behandelen, zoals IVF, stamcellenonderzoek of embryonaal onderzoek, steun ik ten volle. Maar het initiatief van de Leuvense vruchtbaarheidskliniek gaat volgens mij te ver: het specifiek recruteren van een kwetsbare doelgroep als jonge vrouwelijke studentes tegen een vergoeding van 750 gaat duidelijk in de richting van commercialisering."

Senator en arts Louis Ide (N-VA): Voor de meeste studenten is 750 een aanzienlijk bedrag, zeker voor een op het eerste gezicht weinig omvattende medische ingreep. Toch kan het wegnemen van eicellen door de intensieve hormoonbehandeling medische risico's opleveren voor de gezondheid van jonge vrouwen. Ide vraagt zich ook af in welke mate de studentes medisch en psychologisch zullen worden opgevolgd na de ingreep.

Daarnaast is er de kwestie van de commercialisering. Frieda Brepoels: "De 27 EU-lidstaten hebben een erg uiteenlopende wetgeving op het vlak van IVF en eiceldonatie. Hiervoor geldt immers het subsidiariteitsprincipe waardoor de EU slechts een controlerende functie heeft. Europa heeft echter wel strikte regels inzake commercialisering: zo verbiedt artikel 3 van het Handvest van de grondrechten van de EU elke commercialisering van het menselijk lichaam en bestanddelen ervan. Om donoren en ontvangers te beschermen en alle vormen van menselijke exploitatie te bestrijden, wordt de donatie van eicellen aan strikte regels onderworpen.* Donoren kunnen ook enkel een compensatie krijgen voor geleden kosten (bijvoorbeeld medische kosten en werkverlet)." Het thema van commercialisering wordt momenteel uitvoerig besproken in het Europees Parlement in het dossier rond orgaandonatie en -transplantatie, waarvoor Frieda Brepoels EVP-ED rapporteur is.

Louis Ide vindt het voorstel van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie om via het Rode Kruis donoren te zoeken veel meer aanvaardbaar, maar dan moeten ook de principes van het Rode Kruis gehanteerd worden. De donatie van een eicel zou dan, net zoals donaties van bloed of plasma, kosteloos moeten gebeuren.


* Noot aan de redactie:

Op 23 oktober 2003 vaardigde het Europees Parlement een resolutie uit over de voorkoming en bestrijding van handel in menselijke organen en weefsels; de richtlijn 2004/23/EG bepaalt de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor het donoren, verkrijgen, testen, bewerken, bewaren en distribueren van menselijke weefsels en cellen; op 10 maart 2005 stemde het Europees Parlement reeds een resolutie over de handel in menselijke eicellen, waarin het zich kritisch uitliet over een handel tussen Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.

Auteur:
Frieda Brepoels, Europees Parlementslid N-VA
Louis Ide, Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be