Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Officiël opening dialysecentrum (12-02-2008)

Meander Medisch Centrum is vorig jaar september, in samenspraak met ziekenhuis St Jansdal, een dialyselocatie in Harderwijk gestart. Ter gelegenheid hiervan vond op 6 februari de officiële opening plaats, met voorafgaand een symposium. Vanuit het hele land kwamen medewerkers van dialysecentra en anderen geïnteresseerden bijeen om meer te weten te komen over de kwaliteit van dialyseren op locatie.

Het symposium âDe dialysesatelliet gericht op de toekomstâ vond plaats in ziekenhuis St Jansdal. Verschillende sprekers lieten hun licht schijnen op het borgen van kwaliteit en gingen in op actuele trends op dialysegebied. Na afloop namen bezoekers een kijkje in het nieuwe dialysecentrum van Meander, op loopafstand van St Jansdal. Ter gelegenheid van de opening overhandigde de voorzitter van de Raad van Bestuur, Jan Kleijne, aan bedrijfsleider Dialyse Ria de Kleijn een munt. De munt is gemaakt door kunstenaar Frank Letterie, die geïnspireerd is door de gedichten van dialysepatiënt Leo Fretz. Deze munt staat symbool voor de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van dialyse.

Huiselijke sfeer
In steeds meer regioâs in het land kunnen patiënten zich laten dialyseren op een andere locatie dan het ziekenhuis. Dialyseren is een stevige belasting voor patiënten. Drie keer per week moeten zij naar een dialysecentrum om gedurende enkele uren hun bloed te laten zuiveren door een machine. Hoe dichter bij huis dat kan gebeuren, hoe prettiger het is voor de patiënt. Dicht bij huis, maar wel met de zekerheden van het ziekenhuis. Zoân locatie wordt ook wel een âsatellietâ genoemd. Bovendien heeft de nieuwe locatie een gezellige en huiselijke sfeer.

Het dialysecentrum in Harderwijk
In het dialysecentrum in Harderwijk zijn tien dialyseplaatsen beschikbaar. In eerste instantie is het centrum op maandag, woensdag en vrijdag open. Iedere dag zijn er twee gespecialiseerd verpleegkundigen aanwezig voor de zorg aan de patiënten. Een diëtiste en maatschappelijk werker zijn op afroep beschikbaar. De âeigenâ specialist van Meander bezoekt de patiënten één keer per week.

---