Provincie Utrecht

Provincie stimuleert kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie

12-2-2008 -

Vraag naar zorg voor dementen stijgt komende jaren snel

Provincie Utrecht gaat de bouw van kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie stimuleren. Daarvoor wordt EUR 2.5 miljoen gereserveerd. Het aantal mensen met dementie stijgt de komende jaren snel. Als gevolg hiervan moet het aantal voorzieningen voor deze groep sterk toenemen. In de provincie Utrecht zijn er tot 2015 ongeveer 700 extra plaatsen voor 24-uurs zorg voor ouderen met dementie nodig, oplopend tot 3000 plaatsen in 2030. Daarnaast moet ook de kwaliteit van deze voorzieningen verbeteren.

Zorg voor mensen met dementie wordt tot nu toe vooral geboden in traditionele, grootschalige verpleeghuizen. Er is echter een grote vraag naar met name meer kleinschalige opvang en betere verspreiding hiervan over de provincie. Twaalf van de in totaal 29 gemeenten in de provincie Utrecht hebben op dit moment nog geen 24-uurs zorg voor dementerende ouderen.

De provincie wil via een gerichte aanpak in Utrecht een belangrijke aanjaagfunctie vervullen bij het realiseren van meer kleinschaliger initiatieven. Gemeenten die nog onvoldoende voorzieningen op dit vlak hebben, worden door de provincie geholpen om hierin verandering te brengen, bijvoorbeeld met een subsidie voor ontwikkelingskosten en de daadwerkelijk bouw van een kleinschalige woonvorm. Ook op het vlak van algemene promotie en ondersteuning wordt hulp geboden. Bijvoorbeeld bij het opzetten van een helpdesk, het organiseren van themabijeenkomsten, de uitwisseling van expertise en intervisie projectleiders en stagemogelijkheden voor personeel.

Meer informatie: Koen van Tankeren, telefoon 030 - 258 2153