Provincie Utrecht

Nieuwe subsidieregeling Erfgoedparels provincie Utrecht

12-2-2008 -

3 miljoen euro voor kerken en industrieel erfgoed in 2008

Provinciale Staten zetten zich de komende 2 jaar financieel in voor de restauratie van kerken, kapellen en industrieel erfgoed. Hiertoe is een subsidieregeling `Het besluit Erfgoedparels' vastgesteld in de gedeputeerde statenvergadering van 12 februari. Voor 2008 is een bedrag van 3 miljoen euro beschikbaar voor incidentele investering in restauratie. Ook in 2009 komt er een bedrag beschikbaar voor kerken en industrieel erfgoed.

Subsidievoorwaarden
Eigenaren van kerken en industrieel erfgoed kunnen voor dit jaar hun subsidieaanvraag indienen tot uiterlijk 1 augustus 2008. Voorwaarde is dat de kerken en kapellen zijn opgenomen in de rapportage quikscan Kerken in de provincie Utrecht (2007) en de restauratie urgent is bevonden door de Monumentenwacht (rapport 2007). Industrieel erfgoed dat in aanmerking kan komen voor subsidie moet opgenomen zijn in de top 100 staat van het provinciale rapport Vensters op het industrieel erfgoed, en er dient een goed onderbouwd herbestemmingsplan te liggen met een sluitend exploitatieplan.
Objecten die voldoende rijkssubsidie ontvangen om de restauratie te kunnen bekostigen worden uitgesloten van het Parelfonds. De overige subsidievoorwaarden staan vermeld in het subsidiebesluit en betreffende aanvraagformulier.

Aanvragen van subsidie
De aanvraagformulieren Erfgoedparels voor subsidie van kerken en industrieel erfgoed vindt u op de website:
http://utrecht.regelingenbank.eu onder subsidies of kunt u opvragen bij de afdeling Subsidies en Inkoop, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht. Het Besluit Erfgoedparels provincie Utrecht 2008 wordt tevens gepubliceerd in het provinciaal blad.

Ook na 2009 investering in provinciaal erfgoed
Ook na 2009 zal nog geïnvesteerd worden in het provinciaal erfgoed. Het Parelfonds is bedoeld om individuele problematiek op te lossen van een aantal buitengewone monumentale gebouwen(complexen), die belangrijke representanten zijn voor het Utrechtse provinciale erfgoed. Op deze wijze maakt de provincie Utrecht haar cultureel erfgoed zichtbaar en toegankelijk voor al haar inwoners.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 - 258 2015