Gemeente Barneveld


Verruiming toewijzing van nieuwbouwwoningen

Het college van burgemeester en wethouders laat de studietijd niet meer meetellen in het bepalen van de maatschappelijke binding van deze doelgroep.

Voor de toewijzing van een nieuwbouwkoopwoning in de gemeente Barneveld hanteert de gemeente een aantal toewijzingscriteria. Eén van deze criteria betreft het stellen van bindingseisen, zoals economische of maatschappelijke binding.

Binnen de gemeente geldt dat men de afgelopen twee jaar ingezetene moet zijn geweest of de afgelopen tien jaar tenminste zes jaar onafgebroken in onze gemeente moet hebben gewoond. In de praktijk bleek dat jongereren die uit Barneveld zijn weggegaan in verband met een studie bij terugkeer vaak niet in aanmerking kwamen voor een nieuwbouwkoopwoning. De jongeren waren te lang weggeweest of nog te kort woonachtig in de gemeente om binnen het criterium van maatschappelijke binding te vallen.

Aangezien deze groep afgestudeerden vaak altijd in Barneveld gewoond heeft en na voltooiing van de studie weer terugkeert bij de ouders om als starter op de woningmarkt op zoek te gaan naar een woning, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om bij het bepalen van maatschappelijke binding de studietijd niet mee te laten tellen. De gemeente Barneveld biedt deze jongeren hiermee weer vooruitzicht op de woningmarkt voor starters.
Mutatiedatum 12/02/2008